Asi každý zná křižovatku čtyřproudé silnice na Liberec a Prahu a spojnice do Jablonce. Dlouhá léta je jasné, že v sobě skrývá hned několik nebezpečných míst. To by se mělo začít příští rok konečně řešit. Ze stávající dvouúrovňové křižovatky Rádelský mlýn se stane třípatrová. Má se tak zamezit střetům.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dostalo od Libereckého kraje stavební povolení. Podle podniku se má se stavbou začít už letos na podzim. „Odhad nákladů se pohybuje okolo 408 milionů korun,“ upřesnila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Prvotní výpočty přitom počítaly se zhruba čtvrt miliardou korun, za několik málo let ale citelně podražila jak lidská práce, tak stavební materiály.

Nynější řešení křižovatky je nešťastné. Pokud chce řidič ženoucí se od Liberce po silnici I/35 odbočit na Jablonec, musí tvrdě přibrzdit. Řada řidičů prudkou zatáčku nezvládne. „Kdo to místo nezná, netuší, že ho bude čekat takový oblouk,“ poznamenal komunikační inženýr libereckého dopravního inspektorátu Vlastimil Malý. Hned o kus dál navíc čeká řidiče odbočení na silnici I/16.

Ilustrační fotografie.
Chřipka řádí. Pacienty ve špitálu nenavštívíte ani tento týden

Nepřehledná křižovatka je místem mnoha nehod s fatálními následky. Právě zde se stala v září loňského roku velká havárie. Řidič fordu nedal přednost vozidlu značky Audi, které jelo od Jablonce nad Nisou. Auta do sebe narazila předními částmi. Bilance? Sedm zraněných, z toho dvě těžká a jedno středně těžké. Jednoho zraněného transportoval vrtulník do liberecké nemocnice, další odvezly sanitky, včetně tří nezletilých.

„A právě v tomto místě se přestavbou velmi zvýší bezpečnost. Odpadnou kolizní místa. Auta jedoucí od Rychnova na Liberec nebudou přejíždět protijedoucí jízdní pruh, bude tam mimoúrovňové odbočení,“ popsal vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

ŘSD, které je investorem projektu, chce přestavbu křižovatky provést v kompletní verzi. Narovná se i celá pozvolná zatáčka v údolí. Přestavbou projde nejen sjezd na Jablonec, ale i křižovatka se silnicí I/16 či nájezd na čtyřproudovou silnici od Jablonce.

Městská policie Jablonec n. N.
Strážníci v Jablonci čekají na nového šéfa

Vyrostou tu dva nové mosty. Po větším z nich se má sjíždět právě na Jablonec, na Turnov se bude najíždět podjezdem pod čtyřproudovou silnicí. Napojení od Jablonce na Liberec bude pozvolnější a přehlednější.

Posunuta bude i přilehlá cyklostezka, změna trasy čeká rovněž koryto Jeřmanického potoka, které silničáři kvůli stavbě posunou. Celý projekt je přitom koncipovaný tak, aby do okolních lesů zasáhl jen minimálně.

Křižovatka je v původním provedení z roku 1973, kdy šlo o křižovatku silnice I. třídy se silnicí II. třídy. Její význam se ale výrazně změnil, dnes je součástí mezinárodní silnice E442.