Na jaře 2018 by se totiž měla zrekonstruovaná secesní věž otevřít pro turisty a veřejnost. „Našim cílem je zpřístupnit prostory věže a vyhlídkového balkonu pro místní i návštěvníky Rokytnice,“ sdělil starosta města Petr Matyáš.

Aktuálně probíhají na věži stavební práce, dokonce demontovali i originální historické hodiny. Právě ty komplikovaly možnost využít věž jako turistický cíl. „Celý hodinový stroj zabíral poměrně dost místa. Nyní bude nahrazen elektrickým strojem,“ uvedl starosta a dodal, že původní stroj z počátku minulého století by měl být v radnici vystaven jako exponát.

V této chvíli prochází celý historický mechanismus obnovou. Odborníci ho vyčistí a zakonzervují. Hodiny již s novým pohonem by se měly do věže vrátit koncem listopadu tohoto roku. Vše ale závisí na počasí. „V rámci oprav probíhá i obnova nátěrů rafiček, tedy hodinových ručiček, a ciferníků hodin, které již byly nečitelné. Tyto práce jsou ovšem ovlivněné počasím,“ řekl Matyáš.

Oslava 100. výročí narození plk. Františka Truhláře, válečného hrdiny, československého letce a střelce i stíhače britské RAF, proběhla 21. října v Lomnici nad Popelkou. U Truhlářova pomníku proběhl pietní akt s přeletem letounů JAS-39C Gripen Vzdušných s
Vzdali letci vojenskou poctu, vzpomněli na rodáka

„To je výborné. Určitě někdy na věž vyrazím, zajímá mě, jaké z ní budou výhledy,“ uvedla Jitka Janatová z blízkého Jablonce nad Jizerou.

Spolu s ciferníky a hodinami bude nově vybudován i samotný přístup do věže z radniční půdy a schody. Doposud zde totiž bylo schodiště, po kterém by museli lidé lézt téměř po čtyřech. 

Celková cena projektu zahrnující opravy i nákup nového stroje, který bude hodiny pohánět, se pohybuje v částce okolo milionu a tři sta tisíc korun. Město na projekt získalo dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Přístup do věže v budoucnu pravděpodobně zpoplatní, výše vstupného ovšem zatím není pevně dána.

Základní kámen rokytnické radnice byl položen v roce 1902 a o rok později byla stavba dokončena. Radniční věž měří 37 metrů. V minulosti byly v radnici i místnosti pro obecní knihovnu a tři cely.