Přestali jste s kouřením? Pokud jste byli silnými kuřáky, bude trvat nejméně sedm až deset let, než se vaše plíce dostanou do stavu, v jakém byly, než jste si poprvé připálili. Na základě letité zkušenosti to tvrdí emeritní primář plicního oddělení Krajské nemocnice v Liberci, Jiří Vytiska. Na otázku prevence proti nádoru plic odpovídá jednoznačně: „Nekouřit! Pravděpodobnost onemocnění u kuřáků je desetkrát vyšší než u nekuřáků,“ konstatuje, ačkoli dodává, že onemocnění se samozřejmě nevyhne ani lidem, kteří nikdy nekouřili. Přímá souvislost mezi kouřením a nádorem je však podle něj naprosto jednoznačná.

PĚT TISÍC MRTVÝCH

Podle údajů Ligy proti rakovině umírá v Česku na karcinom plic ročně přes pět tisíc lidí. Ačkoli zákaz kouření ve veřejných prostorách i odstrašující obrázky kuřáckých plic na krabičkách s cigaretami mají částečný vliv na úbytek kuřáků, podle statistik patří naše republika stále k „nejprokouřenějším“ v Evropě.

Dominika Ťuková na hudebním festivalu Město plné tónů 2018.
Jablonecký festival mění logo i jméno

Kuřáků ubývá paradoxně mezi muži než mezi ženami a mladistvými. „Nárůst nových případů rakoviny plic není nijak dramatický. Alarmující je, že přibývá nádorů plic u žen. Zatímco dříve to bylo v poměru jedna ku pěti, dnes je to už jedna ku třem,“ připomíná lékař.

Ženy s rakovinou plic má mezi sebou i sdružení Arcus Liberec, které květinový den Ligy proti rakovině na Liberecku už léta organizuje. „Není jich tolik jako třeba u rakoviny prsu nebo ženských orgánů, ale plíce máme také,“ říká předsedkyně Arcusu Marie Plischková. Smutné je podle ní to, že právě nádorová onemocnění plic nemají při léčbě takovou úspěšnost jako jiné typy nádorů. To potvrzuje i lékař Jiří Vytiska. „Nádory plic spolu se slinivkou a játry patří k těm nejhorším,“ konstatuje.

PLÍCE NEBOLÍ

Jedním z důvodů jsou podle něj neurčité příznaky onemocnění. Mezi ně může patřit pobolívání na prsou, přetrvávající zvýšená teplota nebo dlouhotrvající kašel. Podobné symptomy má však i řada jiných nemocí. Rakovina plic je zákeřná v tom, že nebolí. Podle Vytisky by měl člověk zbystřit v okamžiku, kdy se při vykašlávání objeví krev. Pak by měl okamžitě zamířit ke svému obvodnímu lékaři, který ho nasměruje na příslušné plicní oddělení.

Útulek. Ilustrační foto.
Výstava v Eurocentru pomůže jabloneckému útulku

U rakoviny plic neexistují žádné preventivní programy, jakými jsou třeba preventivní gynekologické prohlídky, mamografická vyšetření prsu nebo screening rakoviny konečníku a tlustého střeva.

„Jaké screeningové programy mohou pojišťovny hradit z veřejného zdravotního pojištění, rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví ČR. VZP se snaží u svých klientů předcházet vzniku rakoviny plic alespoň tím, že přispívá až 2500 korunami na odvykání kouření,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Cílem letošní celonárodní sbírky, kterou už potřiadvacáté pořádá Liga proti rakovině, by tak měla být především osvěta a varování před každou zapálenou cigaretou. Výtěžek by měl jít na další onkologický výzkum, modernizaci onkologických pracovišť a v neposlední řadě i na zlepšení kvality života pacientů s rakovinou. Třeba v podobě rekondičních ozdravných pobytů.

Ilustrační foto.
Černousy propojí cyklostezka s polským jezerem Witka

„U nádorových onemocnění hraje kromě léčby důležitou roli psychika,“ vysvětluje další z organizátorek květinového dne v Liberci Květa Kostková. Spolu s Marií Plischkovou mají za sebou úspěšnou léčbu. Jedna onemocněla před 28 lety, druhá ještě o něco dříve. Obě jsou důkazem, že prevence a včasný záchyt nádoru má smysl.

Do prodeje kvítku měsíčku lékařského se letos stejně jako loni zapojí kromě členek Arcusu také skauti, devět středních škol z Liberce a ZŠ Český Dub.

V BARVĚ MERUŇKY

Letošní kvítek je označen stužkou meruňkové barvy. Ta se liší každý rok a je to proto, aby se nenašel vykuk, který by prodával kvítky z loňské kampaně. Studenti a další dobrovolníci mají také typické látkové kasičky s logem Ligy proti rakovině. Loni se jen na Liberecku podařilo vybrat přes 340 tisíc korun.

Supermarket Lidl. Ilustrační foto
Rekonstrukce prodejny potravin potrvá dva měsíce