Urážka. Tak hodnotí napomenutí, které dostal od jabloneckého magistrátu, podnikatel Ervín Žák. Podepsal totiž petici o referendu proti hazardu v Jablonci. Ale – ač v Jablonci podniká již od roku 1990 a je majitelem domu v centru města, oficiálně bydlí v Liberci. Tím ale porušil zákon o místním referendu.

Živá hra v kasínu, například ruleta.
Malý podvod na velké voliče, v kasínu není tvrdý hazard

„To napomenutí má celkem čtyři strany. Čtyř stům lidem. Tolik energie a peněz, to nechápu,“ svěřil se Ervín Žák. Proti napomenutí protestuje, byť jen otevřeným dopisem, který zašle primátorovi Jablonce Petru Beitlovi i ochránkyni veřejných práv Anně Šabatové.

412 HLASŮ

Podle Žáka se jedná o sankcionování za nepohodlný názor a zastrašování, magistrát nicméně 412 neplatných podpisů pod peticí řešil dle zákona jako přestupek. „Jednalo se o podpisy, které byly uvedeny vícekrát, a podpisy lidí, kteří nejsou občany města,“ poznamenala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Výherní automaty
Při volbě prezidenta mohou rozhodovat i o hazardu

„Věříme, že k porušení zákona došlo neúmyslně a orgány státní správy v přestupkovém řízení udělily symbolický trest. Je ale nutné, aby si každý uvědomil, že institut referenda je vážná věc a je třeba k němu přistupovat s vědomím zákonných povinností. Ty má jak přípravný výbor, tak každý jednotlivec, který se pod petici podepisuje. K volbám také nemůžete jít dvakrát,“ vysvětli k napomenutí primátor Petr Beitl.

VOLBY A REFERENDUM

V Jablonci se zároveň s prvním kolem prezidentských voleb 12. a 13. ledna bude konat referendum o zachování výherních hracích automatů v jabloneckých kasinech.

Herna. Ilustrační snímek.
Referendum o hazardu přijde jabloneckou kasu nejméně na milion

Petiční výbor předal návrh na konání místního referenda do kanceláře tajemníka 18. září spolu s 500 listy podpisových archů s uváděným počtem 4 666 podpisů. Kontrolou petičních archů bylo zjištěno celkem 4 672 podpisů, z toho 3 845 platných. Podmínkou pro prohlášení petice za platnou je 10 procent z počtu oprávněných osob v Jablonci nad Nisou, tedy v tomto případě 3 615 platných podpisů.

ZÁKON

Podle zákona o místním referendu se může pod petici za uspořádání podepsat pouze osoba, která má právo volit do zastupitelstva, tedy občan starší 18 let s trvalým pobytem na území Jablonce. Každý podpis pak může být uveden na petičním archu pouze jednou.

Automaty. Ilustrační foto.
Stop hazardu. Z ulic Liberce zmizí i kasina