Referendum o hazardu v Jablonci bude, i když úředníci z petice vyškrtli přes osm set podpisů. Z celkového počtu 4672.

Přesně 827 podpisů na petici za uspořádání místního referenda o hazardu je neplatných, z toho 412 je úředníky považováno za porušení zákona. A pozor, za to mohou přijít i sankce. Nejspíše budou ale jen symbolické. „Věříme, že k porušení zákona v těchto 412 případech došlo neúmyslně a s největší pravděpodobností bude orgány státní správy v přestupkovém řízení udělen symbolický trest,“ poznamenal primátor Jablonce Petr Beitl.

Výherní automaty
Při volbě prezidenta mohou rozhodovat i o hazardu

Organizátorům ale stačí i zbývajících 3845 platných podpisů, když podmínkou pro prohlášení petice za platnou je 10 procent z počtu oprávněných osob v Jablonci, tedy v tomto případě 3 615 platných podpisů. „A to jsme měli původně rezervu 1051 podpisů. Teď se ukázalo, že opravdu každý podpis byl důležitý,“ myslí si Jakub Macek z petičního výboru.

ŠEST LIDÍ, 140 HODIN

Prověřit více než čtyři a půl tisíce podpisů není lehké personálně a tudíž ani finančně. „Každý jednotlivý podpis osoby, který je na petičním archu uveden, se prověřuje v seznamu oprávněných osob platnému ke dni podání návrhu na konání místního referenda, 18. září 2017. Při kontrole byly platné i neplatné podpisy evidovány. Na prověření podpisů pracovalo šest lidí zhruba 140 hodin,“ popsal průběh kontroly tajemník magistrátu Marek Řeháček.

Herna. Ilustrační snímek.
Referendum o hazardu přijde jabloneckou kasu nejméně na milion

Podle zákona o místním referendu se může pod petici za uspořádání referenda podepsat pouze osoba, která má právo volit do zastupitelstva obce, tedy občan starší 18 let s trvalým pobytem na území Jablonce. Každý podpis pak může být uveden na petičním archu pouze jednou.

Tak či onak, návrh na konání místního referenda za odstranění výherních hracích přístrojů, videoloterních terminálů a dalších loterií z Jablonce bude předložen zastupitelům 19. října, tedy pouhý den před volbami do Parlamentu ČR. Referendum by se pak mělo konat 12. a 13. ledna 2018, tedy na první kolo volby prezidenta republiky.