„Dobrý den, pane řidiči, silniční kontrola." Přesně tuto známou frázi mohli řidiči z úst policistů slyšet během minulého víkendu velmi často. Na Jablonecku, ale i po celé republice, proběhla další z řady prázdninových dopravně bezpečnostních akcí.

„Myslel jsem si, že je to kvůli závodům na Dobré Vodě, ale všechno jsem měl v pořádku. Letos to bylo už podruhé, co mě kontrolovali," řekl Ondřej z Jablonce, který se v pátek přijel podívat na kvalifikační jízdy foucrossového závodu. Jedna z policejních hlídek totiž stála na vjezdu do Jablonce, směrem z Rádla.

Během pátku a neděle bylo zkontrolováno celkem 182 řidičů. Při nich policejní hlídky zjistily 38 dopravních přestupků, z níž 28 vyřešily v rámci blokového řízení a udělily pokuty ve výši skoro jedenácti tisíc korun. „Zbylých deset přestupků policisté oznámili k dalšímu šetření příslušným správním orgánům," vysvětlila tisková mluvčí jablonecké Policie, Dagmar Sochorová.

RYCHLOST, ALKOHOL NEBO DÍTĚ BEZ SEDAČKY

Tím nejčastějším přestupkem bylo přitom překročení povolené rychlosti. Toho se řidiči nevyvarovali hned v jedenácti případech. Čtyři šoféři navíc usedli za volant pod vlivem alkoholu. U tří bylo jejich jednání kvalifikováno jako přestupek, jeden řidič se tím dopustil trestného činu.

Sedm řidičů bylo pokutováno za nepoužití bezpečnostních pásů. „Jeden řidič při přepravě dítěte nepoužil zádržný systém a dalších šest řidičů vyjelo na silnice z vozidlem, které mělo nevyhovující technický stav," dodala Sochorová.

Touto akcí samozřejmě zvýšený dohled nad bezpečností silničního provozu na Jablonecku nekončí. Naopak i během následujícího prázdninového období budou muset řidiči počítat s kontrolami zaměřenými na dodržování všech předpisů.

Pomáhat budou policisté o tomto víkendu v Bedřichově, kde se jede Mistrovství ČR v závodech horských kol. „Půjde o zvýšený výkon služby zaměřený především na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu," vysvětlila tisková mluvčí jablonecké Policie ČR, Dagmar Sochorová.