Dvacet sedm nehod a deset zraněných lidí. To je bilance nájezdu na silnici z Jablonce směrem na Děčín nedaleko Home Credit Areny. Toto místo bylo letos vyhodnoceno dopravními experty jako nebezpečné, a jak potvrdil vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp, v nejbližších letech by se liberečtí řidiči mohli dočkat nápravy.

„V plánu je narovnání sjezdové rampy, která je momentálně v ostrém poloměru," ujistil Čáp.

KRÁTKÝ A OSTRÝ

Inkriminovaný nájezd je podle odborníků krátký a zatáčka ostrá. Úsek také patří mezi nejvytíženější místa na Liberecku a projedou jím denně tisíce aut. „Jezdím tam nerad, a když je ošklivě, raději se tomuto místu vyhnu. A to jsem ani nevěděl, že tam bývají tak často nehody," svěřil se třicetiletý řidič Jakub z Liberce.

Jak uvedl pro ČTK komunikační inženýr dopravní policie v Liberci Vlastimil Malý, řidiči na tomto místě nedodržují rychlost a především za deště nebo náledí často nevyberou zatáčku a skončí buď ve svodidlech, nebo se střetnou s auty jedoucími na Děčín.

SNÍDANĚ SE VYPLATÍ

Nájezdová větev silnic I/14 a I/35 byla společně s dalšími problematickými místy projednávána v rámci jedné z Dopravních snídaní s BESIPEM, jejichž cílem je sjednat nápravu na rizikových místech.

Letos se kromě libereckého nájezdu nedaleko Areny projednával ještě železniční přejezd u Horní Sytové a zatáčka bez svodidel u Košťálova. Dopravní snídaně probíhají letos už čtvrtým rokem. V minulých letech se řešila například nebezpečná křižovatka Rádelský mlýn, křižovatka u Jestřebí a u Jablonného v Podještědí. Ve všech případech se řidiči dočkali či dočkají změny.

„Kupříkladu u Jestřebí by měla vzniknout okružní křižovatka, už je připravena projektová dokumentace," poznamenal ředitel Týmu silniční bezpečnosti Jan Polák, podle kterého jsou Dopravní snídaně dobře hodnocený projekt, jenž má reálný dopad.

Podle něj by však Tým ocenil, kdyby se v budoucnu více řešil i lidský faktor. „Chtěli bychom, aby se více hovořilo o vzdělávání, a to od dětí až po seniory," upřesnil Polák. Podle něj jsou nehody vždy souhrou několika činitelů, ve které hraje řidič podstatnou roli.