VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Míchané nápoje letí

26.3.2007
SDÍLEJ:

Pracující Alexander Mikšovic.Foto: ARCHIV/Alexander Mikšovic

JABLONEC NAD NISOU – Lidem pohybujícím se ve světě míchaných nápojů je jméno Alexander Mikšovic velmi známé a povědomé. Tento muž, který má veliké znalosti v tomto oboru a je skvělým barmanem, začal svou cestu úplně náhodou a svou roli v jeho profesi sehrála restaurace na Souši. Jeho původní profese měla být ovšem úplně jiná.
„V Praze jsem studoval novinařinu, ale kvůli režimu jsem musel odejít. V roce 1967 jsem začal pracovat jako číšník v restauraci na Souši, protože mi nic jiného nezbylo,“ vzpomněl Alexander na úplný začátek své dlouhé kariéry. Právě na tomto místě ho začalo fascinovat míchání nápojů. Vyzkoušel si zde také namíchat svůj první nápoj. „Můj první drink, který jsem namíchal podle návodu z jednoho letáku, byl Vermut flip. Složení je jednoduché a suroviny na výrobu byly k dostání přímo v hotelu. Od té doby jsem míchání nápojů propadl,“ řekl.
V dnešní době zažívá oblast míchaných nápojů výraznější oblibu, ale to neznamená, že naše republika by byla nováčkem. „Češi hráli významný prim. První bar míchaných nápojů vznikl v Londýně v roce 1851. O třicet šest let později se datuje první zmínka v Čechách, tehdy ještě za Rakouska – Uherska,“ připomněl Alexander Mikšovic.

Alkoholické nápoje pijí všechny generace

Pití míchaných koktejlů nebo alkoholických nápojů se dá podle něj rozdělit generačně i podle měst. „Mladá generace pije hodně míchané nápoje jako koktejly. Lidé nad čtyřicet dávají přednost koňaku nebo šampaňskému,“ rozdělil Mikšovic věkové skupiny. Potvrdil také skutečnost, že stejný nápoj, vyrobený ze stejných surovin, míchaný různými barmany bude chutnat pokaždé jinak.
Podle něj se i v našem kraji můžeme pochlubit místy, kde nám barman namíchá dobrý koktejl. „Dobré bary nejsou pouze v Praze. Tady v okolí je spousta dobrých podniků, kam se dá zajít a pít dobře namíchaný koktejl,“ uvedl svoji osobní zkušenost Alexander Mikšovic.
Během doby, co se věnuje barmanství, navštívil i mnoho jiných zemí. „Pokud si chce člověk užít s dobrým koktejlem, poradil bych Londýn, kde jsou dobré bary. Velké množství jich je i v Americe, ale tam musí člověk hledat, aby našel ten správný,“ dodal Mikšovic.

26.3.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

V nové školce zbývají poslední volná místa, už jen pro šest dětí

Naši prvňáci. Ilustrační foto

Už zítra představíme prvňáky z 1. C ZŠ Liberecká z Jablonce

FOTO: Když není přírodní sníh, děla na svahy chrlí technický

Jizerské hory - Teploty pod bodem mrazu tento týden vydrží zřejmě i přes den. Ve skiareálech začali o víkendu intenzivně s výrobou technického sněhu. Začne také sněžit.

Vylovení, odbahnění, vysušení a 4,3 promile v krvi: podívejte se na videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 15. ledna 2018.

V Bedřichově úřadujícího prezidenta deklasoval Drahoš

Jablonecko - Tady je Zemanovo, hlásí Vlastiboř. Ale drtivou porážku utrpěl na horách. Nejsvědomitější voliči v celém Libereckém kraji jsou v horské obci Bedřichov. K urnám sem přišlo 88,61 % oprávněných voličů.

Zhubnu! To je nejčastější novoroční předsevzetí

Liberecký kraj – Starý rok je za námi a nový před námi. A řada z nás tuto příležitost využívá k dávání předsevzetí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>