Těžce zraněn ale stále bojoval a střelbou kryl své kamarády. Červenec 2014 Afghánistán. Prezident Miloš Zeman mu udělil státní vyznamenání Za hrdinství. In memoriam jej ministr povýší.

 Jaroslav Mevald a přítelkyně Jana Šenkýře
Jaroslava Mevalda dnes pohřbí s vojenskými poctami

„Slyšel jsem o něm mnoho dobrého. Byl tichý a nenápadný, třeba tady ve vsi si s klukama fotbal moc nezahrál, o to větší překvapení bylo pro místní, když se stal hrdinou,“ řekl na úvod svého slova vojenský kaplan Petr Šabaka, který vedl včerejší bohoslužbu v kostele sv. Františka z Pauly. S Jaroslavem Mevaldem se přišly rozloučit stovky lidí. U jeho rakve před oltářem stála čestná stráž.

Na poslední cestu jej doprovodila rodina, dcery, kamarádi, sousedé a vojáci, kteří s ním byli v létě 2014 v Afghánistánu při napadení jednotky povstalci. „Byl jsem s ním v autě, když byl těžce zraněn do hlavy, Jarda obsluhoval zbraňový systém,“ popsal událost Mevaldův dlouholetý kamarád Daniel Gunther. Sloužil s ním v Benešově a Žatci, spolu byli i v Kosovu a pak na misi v Afghánistánu.

Toužil se vrátit znovu do služby

Podle kolegů a kamarádů byl Mevald velký profesionál a svou práci ovládal perfektně. Tolik se chtěl do služby vrátit. Zdravotní stav mu to neumožňoval. „Těžko se s tím vyrovnával,“ poznamenal Gunther.

Armáda byla pro Jaroslava Mevalda druhou rodinou. Jeho bohatství byla důslednost, skromnost a pracovitost a trpělivost. To sdělil po dědečkovi, který byl také voják. „Neskončil s úkolem, dokud nebyl úplně hotov. Choval se nezištně a nevypočítavě,“ popsal mimo jiné Jaroslava kaplan Šabaka.

Zpráva o vojákově smrti jeho kolegy z žatecké brigády hluboce zasáhla. „Upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým. Nikdy na tebe nezapomeneme a navždy budeš v našich srdcích,“ uvedli Mevaldovi kolegové ze 41. mechanizovaného praporu.

„Upřímnou soustrast, statečný vojáku, sbohem bratře. Jednou se tam sejdeme všichni,“ vzkázal Mevaldovi jeho kolega ve zbrani Karel Bárta.

Nadrotmistra Jaroslava Mevalda vyznamenal prezident Miloš Zeman 28. října roku 2014 medailí Za hrdinství.
Žatecký hrdina měl dnes pohřeb. Na misi i těžce zraněný bojoval za kamarády

Příští týden v úterý 28. listopadu bude Jaroslav Mevald povýšen do hodnosti praporčíka In memoriam. „Povýší jej ministr obrany v rámci velitelského shromáždění náčelníka generálního štábu,“ doplnil podplukovník Rostislav Bolek.

Nadrotmistra Jaroslava Mevalda vyznamenal prezident Miloš Zeman 28. října roku 2014 medailí Za hrdinství.Zdroj: Armáda ČRČervenec 2014, Afghánistán, provincie Bagrám
Skupina českých vojáků ze žatecké brigády je na noční hlídce, všude je tma a klid. Nálada mezi příslušníky patroly přesto není vůbec dobrá, před čtyřmi dny se u jiné české hlídky odpálil sebevražedný útočník. Pět vojáků zemřelo. A i tentokrát chlapi cítí, že něco visí ve vzduchu.

Je mezi nimi i nadrotmistr Jaroslav Mevald ze žateckého 41. mechanizovaného praporu. Stojí ve věži obrněného vozu, čeká, až se jeho kamarádi vrátí z hlídky. Nemá dobrý pocit. A brzy zjistí, že ho instinkt nezklamal.

Ze tmy přiletí protitanková střela. Ohlušující rána. Přestože Jaroslav utrpěl těžké zranění hlavy, nevzdává se, pálí z kulometu a kryje ostatní české vojáky. Ví, že na něm závisí osud celé posádky vozu. Útočníci po chvíli mizí ve tmě.

Velitel hlídky ihned volá základnu, Američané posílají záchranný vrtulník, který zraněného Jaroslava přepravil do polní nemocnice v Bagrámu. Tam také podstoupil první ze tří operací hlavy. V umělém spánku zůstal dva týdny, probudil se až po převozu v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

Nadrotmistra Jaroslava Mevalda vyznamenal prezident Miloš Zeman 28. října roku 2014 medailí Za hrdinství.

Jaroslav Mevald zemřel 10. listopadu náhle. Bylo mu 39 let. „Statečný chlap, který i přes těžké zranění bránil svoje kamarády z jednotky během přepadení. Za svou statečnost si zaslouží naši tichou vzpomínku. Upřímnou soustrast,“ vyjádřil se hejtman Libereckého kraje Martin Půta.