V Jablonci jsou v současnosti dvě rezonující témata. Socha rytíře Rüdigera a hazard, který byl jediným tématem včerejšího mimořádného zastupitelstva.

Poprvé se o zrušení původní vyhlášky a zvolení přísné regulace mělo hovořit v dubnu loňského roku, ale nakonec byl tento bod z programu zastupitelstva stažen. Skutečně se jednalo o nové obecně závazné vyhlášce, týkající se provozování loterií a jiných podobných her ve městě, až v červnu 2015.

Tehdy zastupitelé odhlasovali vyhlášku a přílohu, která v Jablonci nad Nisou povolovala provozovny se statusem kasina. Do včerejška obsahovala příloha vyhlášky tři adresy provozoven, přičemž otevřené jsou zatím dvě z nich. Ve čtvrtek se rozhodlo o zařazení dalších osmi, které prošly filtrem speciální komise, která se tímto problémem detailně zabývala.

Diskutovalo se 
přes hodinu a půl

Proti návrhu vystoupila opozice v čele s Jakubem Mackem. „Ten materiál je pro nás nepřijatelný, stejně jako ty minulé. Doporučujeme počkat na novou legislativu," shrnul zastupitel za Změnu pro Jablonec. Přijetí vyhlášky označil za krok zpět. Podle něj je nepřijatelné, aby měl Jablonec, který má pětačtyřicet tisíc obyvatel, jedenáct kasin. „To číslo je obrovské," dodal.

Nová legislativa, jak zmínil primátor Beitl, však byla očekávána už od roku 2011, tedy v době, kdy se schválila původně platná vyhláška omezující hazard. Ta ovšem doposud není. I proto se město rozhodlo jít vlastní cestou.
Žadatelé kromě licence od ministerstva musí splnit i přísná pravidla, která zastupitelé schválili nad rámec zákona. I proto většina zastupitelů aktualizaci přílohy odhlasovala. „Tyto věci se neschvalují s lehkým srdcem. Volili jsme nejméně špatné z těch špatných řešení a tak k tomu musíme i ve finále přistupovat," řekl primátor Petr Beitl. Prozradil také, že v současnosti nejsou ani žádné další přihlášky.

Některé zastupitelé také mrzela rozprava k problému. „Na mé gusto to nebyla vůbec věcná diskuze. Problém se dnes neřešil věcně, ale šlo pouze o jakési politické divadlo," shrnul čtvrteční jednání náměstek Pavel Svoboda.