Sám žil dlouhá léta v zahraničí, a když se před osmi lety rozhodl zakotvit v Česku, přemýšlel, čím se živit. Mezitím se skoro celá jeho rodina přestěhovala do Liberce. „Říkali jsme si, že by bylo dobré lidem život trochu osladit a dát tomu nějaký větší rozměr,“ podotkl.

A tak v Liberci vznikl Ateliér sladkostí, který se dodnes specializuje na ruční výrobu bonbonů a lízátek. Ale ještě něco tomu chybělo. V létě, když je horko, pomáhá zmrzlina! Točená, nebo kopečková? Ani první, ani druhé, Oldřich Valeček si vzpomněl, jak se mu líbila výroba zmrzliny rolované.

„Rolovaná zmrzlina se tehdy začala objevovat na trhu a mě ten nápad nadchl. Když jsem zjistil, jak je profesionální stroj na její výrobu v Česku drahý, objednal jsem si ho z Číny, odkud mi přišel i s clem a dalšími poplatky skoro o polovinu levnější,“ zavzpomínal Valeček.
Rolovaná zmrzlina je gurmánský zážitek.

I její výdej se od klasických způsobů liší tím, že zákazník vidí, z čeho zmrzlina je. „Každý den nakupujeme čerstvé ovoce, hitem ale je zmrzlina s nutellou, po té jsou děti celé divé, říkáme tomu sladký útok,“ pousmál se živnostník. Pravdou je, že speciální základní smetanovou zmrzlinu gelato kupuje hotovou. Pak se ale musí k plotně. Tedy k plotně – přístroj tak trochu jako pánev vypadá, ale na rozdíl od plotny chladí, ba až mrazí.

Reportér Deníku si nechal vyrobit zmrzlinu jahodovou. Červené ovoce se jen smálo z dózy, která se chladí v boxu přístroje. Jedna z brigádnic, studentka z Ukrajiny Myroslava Chumak, stroj zapne. Když teploměr ukáže teplotu pod mínus 20 stupňů Celsia, nabere hrst čerstvých jahod a špachtlí je na mrazící desce rozseká na kaši.

Poté nabírá zmrzlinu, vše důkladně a hlavně rychle promíchá a vzniklou zmrzlinu rozetře po desce do tenké vrstvy. Špachtlí pak roluje vzniklou placku do čtyř rolí nebo závitků, chcete-li. Válečky putují do kelímku z tvrzeného papíru, Myroslava je polije vybranou polevou a přidá dřevěnou lžičku. Dobrou chuť.

„Příprava musí probíhat rychle, jinak zmrzlina na plátu ztuhne moc a pak se drolí a k pánvi se přichytí,“ vysvětlila Chumak. Porce zmrzliny v kiosku, který zájemci najdou u hráze mezi první a druhou nádrží jablonecké přehrady Mšeno, vyjde na 90 korun. „Ano, naše zmrzlina je o něco dražší než ty běžné. Jde nejen o zmrzlinu, ale i o gurmánský požitek, kdy vidíte, z čeho je vaše zmrzlina připravovaná a jak rolovaná zmrzlina vzniká. Lidé se mohou přijít jen podívat, jak se rolovaná zmrzlina vyrábí,“ doplnil Valeček.

Příležitostně s příchutěmi experimentují. „Děláme i zmrzliny pro dospělé, třeba s Jägermeisterem nebo Becherovkou, ta chutná opravdu dobře. Před dvěma týdny jsme zkusili choco mint, tedy čokoládu s mátou,“ vyjmenoval Valeček. Ve stálé nabídce tu mají zmrzlinu malinovou, banánovou, jahodovou, nutellu a oreo.

Valečkův byznys má i další rozměr. Spolupracuje totiž s jabloneckým centrem pro uprchlíky z Ukrajiny Krajanka. Ve stánku u přehrady zaměstnává brigádníky z řad ukrajinských studentů a zve na zmrzlinu děti uprchlíků. „Říká se: Chcete-li pomoci hladovému, nedávejte mu rybu, dejte mu rybářský prut. Proto se snažíme naučit ukrajinské studenty základy cukrářství,“ doplnil zmrzlinář.

Myroslava Chumak je za brigádu ráda. „Učím se na zlatnici tady v Jablonci, chtěla jsem si přes prázdniny vydělat nějaké peníze. A tak roluji zmrzlinu,“ pousmála se sympatická dívka.