Kompletní proměnou by mělo projít srdce Rychnova u Jablonce nad Nisou. Z budovy bývalé Tilie má být městské centrum, kde bude sídlit obecní úřad, knihovna, městská policie a zdravotní středisko. Studie, kterou zpracovalo Architektonické a projektové studio NOTES, dále řeší parkování, lávku pro pěší, úpravu zeleně a nový víceúčelový pavilon. Začít by se mělo příští rok.

Radnice se rozhodla pro obnovu náměstí, protože nesplňuje požadavky moderní doby. „Původně jsme chtěli opravit pouze parkoviště, ale nakonec jsme se rozhodli pro koncepční řešení celého prostoru,“ uvedl starosta Rychnova Tomáš Levinský.

Současná parkovací plocha je ve špatném technickém stavu, chybí zde veřejné osvětlení a plocha se podobá spíš tankodromu. To by se mělo změnit.

Podle něj by nebylo vhodné zaměřit se pouze na parkoviště, nepozvedlo by to stav centra města. „Žádné větší úpravy tu navíc neproběhly téměř třicet let, loni pouze rekonstrukce kanalizace, a na tu chceme navázat,“ dodal starosta.

Únikové hry jsou momentálně velmi populární. Ilustrační foto
Pět únikových her v kraji neudržuje volné únikové cesty, zjistili hasiči

Nové parkoviště bude řešit také navýšení parkovacích míst v centru města. „Asi jako každé město se potýkáme s jejich nedostatkem. Nové parkoviště bude přehledné s možností parkovat i uprostřed díky nakreslenému značení, “ doplnil Levinský.

Rychnov chce s rekonstrukcí začít po etapách. První na řadu půjde parkování. Zaplatí za něj 1,5 milionu korun.

Další etapou by byl objekt bývalé Tilie, kde lidé v minulosti našli obchodní dům, později sklad nábytku. S rekonstrukcí objektu vznikne v jeho těsné blízkosti zcela nový prvek, a to venkovní atrium, které bude sloužit k posezení nebo zaparkování kol. Budovu bude dělit pouze účelová komunikace se zámkovou dlažbou.

„Myslím, že je dobře, že se s Tilií bude konečně něco dělat. Už dříve jsem říkal, že by se sem měl přesunout městský úřad,“ řekl Karel Čermák z Rychnova. Úřad by se sem skutečně měl stěhovat, stejně tak i knihovna či městská policie.

Další věc, kterou studie řeší, jsou vzrostlé stromy, jež je třeba prořezat. Vznikne i nová lávka pro pěší. Celá akce je ve fázi architektonického návrhu a vyjádřit se k němu může i veřejnost, například prostřednictvím ankety, která je na webových a facebookových stránkách města. „Budeme jedině rádi. Třeba někoho napadne to, co my jsme opomněli při zpracování studie,“ dodal starosta.

Bedřichov. Ilustrační fotografie.
O jarních prázdninách jezdí více autobusů do Bedřichova

Čermák také upozornil na nutnost rekonstrukce ulice u vlakového nádrží a zřízení odstaviště pro autobusy. I s tím město Rychnov počítá. Příští rok se rozeběhnou opravy Nádražní ulice.

Revitalizace centra města se pravděpodobně rozběhne příští rok. Nyní bude radnice žádat stavební povolení.

Ani v Jablonci nezůstávají pozadu. Na Anenské náměstí v dolní části centra Jablonce se vrhli architekti. Ti začali projektovat, jak bude vypadat okolí prodloužené trati tramvaje, která má nejpozději v roce 2023 vést až k plánovanému dopravnímu terminálu v Kamenné ulici.