A bude hůř. Kvůli rozšiřující se těžbě v polském dole Turów bude vody ještě méně. Reálná hrozba se přitom netýká jen hladiny podzemní vody, ale celého vodního režimu, včetně vysychání potoků.

„Pořád se jen o tom mluví, každý nás hrozně lituje, ale nic se neděje. Jediný, kdo nám teď pomohl, je Liberecký kraj. Severočeská vodárenská říká, jak nemá peníze, to samé Frýdlantská vodárenská, stát taky pořád jen mluví a mluví a činy nikde," komentuje starosta Hrádku Josef Horinka.

Zatím jediná konkrétní pomoc tak spočívá ve finanční dotaci, kterou teď kraj poskytl obcím z Hrádecka, Frýdlantska a Chrastavska na pořízení podkladů pro územní rozhodnutí. Jde o přípravné práce na budoucí napojení na veřejný vodovod obcí Bulovka, Dětřichov, Václavice, Horní Vítkov a o opatření na stávajících rozváděcích sítích na Frýdlantsku.

„Dohromady jde o 6,5 milionu korun, což představuje 90% nákladů na pořízení projektových dokumentací. Bohužel, na vlastní stavbu už peníze nemáme, musíme shánět jinde," uvedl krajský radní pro životní prostředí Josef Jadrný s tím, že realizace opatření proti úbytku vody v těchto zmíněných obcích by přišla odhadem na 230 milionů. Celkem jsou pak náklady na kompletní řešení zásobování pitnou vodou kvůli Turówu spočítány na více než dvě miliardy.

MUSÍ POMOCI STÁT

„Příští pondělí se kvůli tomu sejdeme se zástupci ministerstva životního prostředí. Budeme tlačit na to, aby ve svém rozpočtu vytvořili položku, ze které se budou ty stavby realizovat. Jde o mimořádný stav, který nesnese velkého odkladu. Jen samotná příprava a výstavba vodovodů je záležitostí několika let," upozorňuje hejtman Martin Půta.

„Poláci nám už dali podklady k připravovanému rozšíření Turówa. Z jejich pohledu to zatím vypadá, že se nic neděje, ale my tady před očima vidíme, jak vody razantně ubývá už teď. Nejde sedět s rukama v klíně," dodává starosta Horinka, který je za obce i členem expertní skupiny, která má do konce tohoto roku předložit generální studii o dopadu těžby na české příhraničí.

„Věřím tomu, že nebýt Turówa, mohli by lidé ve Václavicích používat studny ještě další desítky let, ale takhle o vodu brzy přijdou. Potvrzuje to i studie, kterou zpracovávala Severočeská vodárenská společnost. Ta má už teď velký problém s mizející vodou ve vrtu v Uhelné," popisuje Horinka.

Podle radního Jadrného přitom pokračující těžba v dole Turów nebude mít negativní dopad jen na zásobování pitnou vodou, ale i na likvidaci odpadních vod. „Při poklesu průtoků navíc dojde ke zhoršení jakosti vody v tocích. Skutečně jde o veliký problém, který se musí začít urychleně řešit," dodal Jadrný.

Hnědouhelný důl Turów u Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, chce těžit do roku 2044 a počítá s rozšířením dolu podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně, což je jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území. Problém dělá hlavně záměr těžby o 80 metrů pod úroveň hladiny moře. Následkem by byla právě ztráta vody v českém příhraničí.