Městská nemocnice v Semilech přestane příští rok v lednu poskytovat akutní lůžkovou péči na interním oddělení. Nemá dost lékařů. „Akutní interní lůžka nahradí následná," řekla ředitelka nemocnice Alena Kuželová. V krátké době tak přijde Liberecký kraj kvůli nedostatku lékařů o druhou lůžkovou internu, od ledna ji bude mít jen šest z osmi nemocnic v kraji.

Podle Kuželové jde o celostátní problém. Menší nemocnice internisty shánějí velmi těžko. „Lékaři odcházejí do důchodu, soukromých praxi nebo zahraničí, navíc o obor není zájem," uvedla.

Už od září akutní lůžkovou péči na interně neposkytuje soukromá nemocnice ve Frýdlantu na Liberecku, což způsobilo problémy nemocnici v Liberci. Kapacita oddělení s 84 lůžky v největší krajské nemocnici náporu pacientů nestačí, denně je v průměru hospitalizováno 20 pacientů z Frýdlantska. Proto bude muset Liberec pro potřeby interny využít i lůžkovou část kožního oddělení.

Ve Frýdlantu bylo na interně 35 akutních lůžek, v Semilech jich je 31. Podle ředitelky semilské nemocnice by ale v jejich případě tak velké problémy nastat neměly. Slibuje zachování nepřetržité interní péče v nemocnici. „Pojede dál interní ambulance v pracovní době a mimo pracovní dobu bude nonstop zajištěna služba internisty," uvedla Kuželová. To umožní, aby záchranná služba do nemocnice nadále mohla vozit pacienty ze Semil a okolí. To samé platí i pro nemocné, které přivážejí jejich příbuzní nebo známí.

Prvotní vyšetření provedou lékaři v Semilech a na oddělení si ponechají pacienty, kteří potřebují hospitalizaci maximálně den. K dispozici budou tři takzvaná expektační lůžka. Pacienti vyžadující delší péči převezou sanity do okolních nemocnic, zejména do Jilemnice, Turnova a Jablonce. Na doléčení by se měli znovu vrátit do Semil. „První selekce je důležitá. Bohužel dochází často ke zneužívání záchranné služby a nelze zahlcovat okolní nemocnice tím, že k nim budou vozit všechny pacienty, to by nepojaly," řekla Kuželová. Loni bylo na interně v Semilech hospitalizováno přes 1300 pacientů a v ambulancích provedli přes 15.000 vyšetření.

Z 31 akutních lůžek interny se na následnou péči přemění od ledna 20, ostatní budou zrušena. Podle ředitelky je smlouva se zdravotní pojišťovnou uzavřena na rok a po vyhodnocení využití lůžek se rozhodne o případném navýšení či snížení.

Nemocnice se s personálními problémy potýká několik měsíců. Kvůli nedostatku lékařů byla na jaře měsíc a půl uzavřená lůžková část chirurgie. Díky spolupráci s libereckou nemocnicí se podařilo oddělení znovu otevřít a stabilizovat. Semily by potřebovaly ještě ortopedy. Problémem byly ztrátové technické provozy, což se s výjimkou energetického hospodářství už vyřešilo. Cena za praní prádla se soutěží snížila na polovinu, ve spolupráci s libereckou nemocnici se podařilo zefektivnit stravovací provoz. Jinak je nemocnice se 130 lůžky ve velmi dobrém stavu. Loňské hospodaření skončilo osmimilionovým ziskem. Nemocnice loni zaměstnávala 238 lidí, z toho 36 lékařů.