Stezka má pět zastavení, včetně tří interaktivních naučných cedulí. Jednotlivá zastavení jsou orientována na informace o řece Jizeře, místní fauně a floře a nechybí na nich ani hravé prvky pro děti.

„Velké poděkování na tomto místě patří Milanu Farskému, který se na realizaci naučné stezky podílel. Připravil podklady pro texty na naučných tabulích, zajistil fotografie a vybral motivy ke zobrazení – konkrétní stromy, ptáky a vodní živočichy, kteří se vyskytují přímo v okolí řeky Jizery, případně v Semilech,“ přiblížila starostka Semil Lena Mlejnková.

Zdroj: DeníkStezka si klade za cíl naučně zábavnou formou přilákat veřejnost k zájmu o přírodu a o její ochranu. Na jednotlivých interaktivních tabulích tak zájemci najdou například pexeso s motivy stromů, tabuli znázorňující biotop řeky i s živočichy a mezi nejzajímavější prvky stezky patří tabule se zvuky ptáků.

Naučná stezka navazuje na nově vybudovanou Bítouchovskou lávku, která byla dokončena v závěru minulého roku a je zároveň součástí projektu s názvem Z údolí Jizery do údolí Bobru II, který byl podpořen dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.