Lidé v Semilech si formou ankety vybrali, chtějí se koupat v přírodě. Přírodní koupaliště má vzniknout na místě starého zchátralého.

Semilská radnice nyní vybrala ze tří návrhů ten vítězný.

Odevzdané soutěžní návrhy posoudila odborná porota složená ze zástupců města i nezávislých odborníků. Vítězný návrh zpracoval Jiří Rous ze společnosti Terén design.

Jeho návrh představuje koupací plochu oválného tvaru s mělkými mírně svažitými vodními plochami. Na hraně, ale i v prostoru plochy jsou umístěna dřevěná mola.

Princip čištění spočívá v protékání vody přes štěrkový filtr a rostliny, které budou umístěny v samostatné ploše a částečně při okraji koupací plochy. Součástí návrhu jsou i drobné vodní atrakce a zázemí s občerstvením.

„Čištění vody v biotopovém koupališti probíhá přírodní cestou, pomocí biologických procesů v čistící zóně," přiblížila Lena Mlejnková starostka města Semily. „Díky tomu je voda i bez použití chemické dezinfekce čistá a hygienicky nezávadná, koupání je vhodné i pro alergiky a nehrozí při něm ani podráždění pokožky a očí."

Plán na vybudování biotopového koupaliště vzešel z výsledků hlasování v participativním rozpočtu na rok 2016, v příštím roce má být realizován.