Ve středu 2. března začal v jabloneckém Spolkovém domě další semestr 3. ročníku akademie seniorů, který slavnostně zahájil náměstek primátora pro oblast humanitní Pavel Svoboda. Ten byl zároveň i prvním přednášejícím.

Tento semestr pro čtyřicet posluchačů je tematicky zaměřený na Zdraví a zdravý životní styl. „Náměstek Svoboda je první lektorem. Z těch dalších bych mohl vybrat například Mýty o sexu v seniorském věku lektory Jolany Strnadové, Jak se zorientovat v potravinové chemii poradí Jana Škramlíková a o Hygieně dutiny ústní v seniorském věku bude mluvit Petra Jeníčková," jmenoval některé ze studijních hodin Lukáš Frydrych, který je specialistou pro volnočasové aktivity Centra sociálních služeb v Jablonci.

Vzhledem k zaměření tohoto semestru ovšem nepůjde pouze o výuku v lavicích. Senioři vyrazí také na čerstvý vzduch. Jarmila Podrazská totiž povede přednášku zaměřenou na velmi oblíbený nordic walking.

Senioři mají zájem se dál vzdělávat

Úvodní prezentaci pro seniory připravil náměstek Pavel Svoboda. „Jsem rád, že se opět podařilo zaplnit kapacitu akademie, což svědčí o tom, že jablonečtí senioři mají o další vzdělávání zájem," konstatoval.

Sám se přitom zaměřil na velmi důležité téma. „Zdravotnické právo není jeden zvláštní obor, takže se musím přiznat, že ani pro mě nebyla příprava úplně jednoduchá," řekl Pavel Svoboda. Zaměřil se především na seniory v roli pacientů, ale hovořil také o příspěvku na péči a o ochraně spotřebitele. „Věřím, že všechny informace budou pro mé studenty užitečné i v samotné praxi," dodal na závěr.

Akademie seniorů je preventivně vzdělávací projekt, který odstartoval v září 2011. Jak samo město, tak i Centrum sociálních služeb se neustále snaží začleňovat seniory do dění ve městě a z této potřeby vzešel i tento projekt, který si v cílové kategorii získává stále větší pozornost.

Kvůli tomu se musela i navýšit kapacita akademie. „Pro nás je důležité nejen, že se scházíme s aktuální čtyřicítkou posluchačů, ale tito senioři poté šíří poskytnuté informace dál ve svém okolí," vysvětlil další pozitivum akademie Lukáš Frydrych.

Celý semestr bude probíhat další dva měsíce. Přednášky jsou plánovány ve čtrnáctidenních cyklech. Poslední přednáška se přitom uskuteční 25. května. Poslední květnový den potom čeká studenty slavností zakončení v obřadní síni jablonecké radnice.