V Domově důchodců v Jabloneckých Pasekách platí zákaz návštěv, uzavřen je celý areál, pohybovat se v něm mohou jen klienti a zaměstnanci. „Omezili jsme také kolektivní aktivity klientů, zrušeno bylo i společné stravování v jídelně,“ vypočítal ředitel Domova Jan Sembdner.

Personál domova akceptoval nouzový stav a poskytovaná péče se přizpůsobila přijatým opatřením. Ochranných pomůcek tu mají zejména zásluhou Libereckého kraje, města Jablonce a díky řadě dobrovolníků a dodavatelů dostatečné množství. „Velice děkujeme všem, kdo nás podporují,“ doplnil Sembdner.

V Domově důchodců Velké Hamry zakázali návštěvy klientů už 9. března. O čtyři dny později vedení zařízení vyhlásilo, že je možné na hlavní vchod doručit klientům dárky, od pondělí 30. března ale byli nuceni zakázat i toto. „Je nám to velice líto a budeme se snažit toto nahradit v našem lahůdkářství,“ doplnil ředitel domova Čestmír Skrbek.

V nemocnici odeberou vzorky, v pozitivním případě bude pacienty kontaktovat lékař.
V nemocnici odeberou vzorky. U těch pozitivních bude pacienty kontaktovat lékař

Velká opatření přijali i v soukromém Domově pro seniory U přehrady, klienti se v podstatě nepotkávají. „Ale nezůstávají zcela sami jako osamělý senior bydlící doma. V rámci ošetřovatelské péče se vídají se sestřičkami, pečovatelkami i s uklízečkami. S každým si mohou popovídat a samozřejmě probíhají intenzivní individuální aktivizace díky aktivizačním pracovnicím,“ poznamenala ředitelka zařízení Alena Závůrková.

Prozatím tu mají veškeré ochranné pomůcky, zásoby mají i na případnou kritickou situaci úplné karantény domova. Veškerá opatření domov zveřejňuje i na svém webu domovuprehrady.cz.

Přijatá opatření vytvářejí silný tlak na psychiku klientů i jejich příbuzných. „Mám v domově svou devadesátiletou maminku. Volám jí, jak to jen jde, ale nechápe, proč se za ní nemůžeme podívat, to asi nejvíce bolí. Důležité ale teď je, aby byla v bezpečí, opatření jsem uvítala,“ popsala 63letá Jaroslava z Jablonce.

Vedení domovů důchodců vyzvala příbuzné k tomu, aby klientům volali. V Jabloneckých Pasekách pro ně organizují videohovory. Stačí si ho objednat a v době od 9 do 11 a od 13 do 15 hodin volat.

Klienti se baví i jinak. Pohádkami nebo laskominami. Do Pasek poslala desítky zákusků cukrárna Viktoria z Jablonce. A personál velkohamerského domova nahrál a zveřejnil dvouminutovou loutkovou pohádku O čertovi Koroňákovi.

Zavřeno. „Ještě nedávno jsem takhle vyhlížel zákazníky,“ říká knihkupec Vladimír Opatrný.
Knihkupci: Veříme, že se knížky nestanou „zbytným zbožím“

Opatření přijímají i domy s pečovatelskou službou. Například ve Smržovce, kde hygienici evidují patnáct nakažených koronavirem, zakázali návštěvy a celou budovu penzionu pro seniory plošně vydezinfikovali. „Nezbytné nákupy a léky našim bydlícím zajistíme v tomto nouzovém období zdarma,“ sdělila vedoucí Olga Kahánková.

Vedení domu s pečovatelskou službou v Železném Brodě doporučuje omezit návštěvy jen na ty opravdu nutné. „Dezinfekce a dalších ochranných pomůcek máme relativně dost,“ dodal vedoucí Pečovatelské služby Železný Brod Ivo Ivanov.

Jablonecký magistrát provede v sobotu 4. dubna preventivní dezinfekční postřik v objektech, kde žijí senioři, tedy v domech v Novoveské, Slunné, Boženy Němcové a Palackého.

Respirátory z Technické univerzity Liberec.
Technologie v boji s koronavirem. Školy tisknou štíty i respirátory

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník