Okolí Loužnice a Radčic na Železnobrodsku je houbařským rájem. Zvláště pravé hřiby tu rostou jako z vody. Když ale vyleze u Loužnice takový houbař z lesa směrem od Huti, nestačí se divit. Vpravo nová silnička mířící kamsi do lesů, navazující na tankodrom. A to doslova. Tankodrom je krajskou silnicí, která vede přes obec a následně z Loužnice směrem na Huť.  „Tuto komunikaci využívají jako rychlou cestu do Jablonce nejen všichni občané Loužnice, ale také z přilehlých obcí Radčic, Jirkova, Jílového a velmi často sem zavede navigace autobus či nákladní auto. Dokonce i cizince a ti se poté diví, kam je se to dostali, co to je za tankodrom, kdy se dostanou na silnici,“ říká Jana Matěásková z Loužnice.

SILNICE V ROZKLADU

Přes opětovné urgování Libereckého kraje o nápravu, dochází jen k občasnému zaplácnutí největších děr, což dlouho nevydrží. „Celá silnice od silnice I/10 přes Loužnici až do Huti k je potřeba vyfrézovat, opravit propustky, mostky a položit nový povrch,“ myslí si starosta Loužnice Marcel Tiler.

Policie vyšetřuje nehodu nákladního automobilu a chodce, která se stala 11. září před desátou hodinou dopoledne v Jablonci nad Nisou na křižovatce ulic Budovatelů a Poštovní.
Skoro polovina krajských silnic je rozbitá. Pomáhají i sociální sítě

KRÁSNÝ ASFALT

Paradoxem je, že Státní pozemkový úřad zaplatil opravu cest, které z krajské silnice vybočují, a tak z této zničené silnice nyní vedou krásně vyasfaltované cesty k lesu. „Do lesa vedou krásné nové silnice, ale krajská silnice, dlouhá 1200 metrů, z které vedou, je v katastrofálním stavu,“ diví se starosta.

A ZATÍM VEDLE …

Právě do Radčic je to do Loužnice co by kamenem dohodil. I tady jsou krajské silnice protínající obec v katastrofálním stavu. Obce požadují opravy silnice přes obec Jílové u Držkova a o opravu silnice, která vede z Radčic do Jílového u Držkova, kde se kříží s výše uvedenou silnicí. „Obě uvedené silnice jsou v havarijním stavu,“ ví náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter. Protože kraj na apely podle obce neodpovídal adekvátně, obec spustila na sociálních sítích kampaň, která měla přece jen jisté výsledky. Na silnici se objevily i cedule poukazující na fakt, že silnice jsou v majetku Libereckého kraje. „Máme tady spoustu chalupářů – Pražáků. Všichni si mysleli, že silnice patří obci,“ poznamenala starostka Radčic Dagmar Havlová.

Dopravní nehoda. Ilustrační snímek
Silnice I/10 si vybrala další lidský život, teď v autě

Výsledek celé akce? Alespoň zazáplatování těch největších děr. „Ale to nic neřeší, situace je i přes dílčí opravy rok od roku horší. Kraj nám teď ale oznámil, že již zadal poptávku na projektovou dokumentaci velké opravy,“ poznamenala starostka.  „Snahou Libereckého kraje bude, aby obě silnice byly zrekonstruovány v nejbližším možném časovém horizontu,“ napsal do obcí Marek Pieter.