První strom spadl na železniční trať mezi Semily a Košťálovem po třetí hodině. Rychlík z Liberce do Pardubic před ním zastavil. Kolem půl sedmé se podobná situace opakovala na stejné trati o pár kilometrů dál, mezi Železným Brodem a Malou Skálou. Vlaky na trati proto nabírají až stominutová zpoždění a v části jsou nahrazeny autobusy.

TŘI STROMY NA JEDNÉ TRATI

Po čtvrté hodině najel do jiného stromu osobní vlak na trati Jedlová – Česká Lípa – Mladá Boleslav, a to u Bělé pod Bezdězem. Také na této trati to nebyla jediná komplikace, před spadlým stromem po šesté večerní zastavil také vlak mezi Svorem a Novým Borem a rovněž mezi Bělou a Bezdězem. Provoz na trati je tak velmi ochromen, ani zde nejsou výjimkou zpoždění 100 minut.

Bouřka nad Prahou.
Meteorologové varují před silnými bouřkami. Na severu Čech hrozí silný vítr

Od pěti hodin nejezdí ani liberecká kabinová lanovka na Ještěd. Důvodem je právě silný vítr, kvůli kterému musí být provoz podle předpisů zastaven.

Hasiči kvůli počasí vyjížděli v kraji zhruba padesátkrát. „Nejčastěji u popadaných stromů, nejvíce událostí bylo v okolí Hrádku nad Nisou. Očekáváme ještě další zásahy, ale již s klesající tendencí,“ uvedla kolem sedmé večerní mluvčí hasičů Pavlína Bílková. K žádným zraněním podle ní nedošlo.

Darování krve. Ilustrační fotografie.
Dárců krve přibývá, vzácné tekutiny přesto není dostatek

Bez elektřiny zůstaly v kraji stovky domácností, vítr způsobil desítky poruch na vedení vysokého i nízko napětí. „Poruchy aktuálně evidujeme na Českolipsku v lokalitách Doksy, Holany, Chlum, Blíževedly, Jestřebí, Provodín, na Jablonecku v Rychnově a na Liberecku v Krásné Studánce, v Mníšku či Fojtce,“ vyjmenovala v osm večer mluvčí ČEZu Soňa Holingerová. Stav je podle ní již stabilizovaný a dodávky by mohly být obnoveny ještě během dnešního dne.