Podle jejích slov se stravování dětí za posledních let nijak drasticky nezměnilo. „Nemyslím si že v dnešní době vaříme zdravěji, protože dle mého názoru o zdravé vaření byla snaha vždy, jen je daleko větší dostupnost a pestrost potravin,“ popsala Rožanská. Do jídelníčku tu zařazují méně obvyklé potraviny, například kuskus, bulgur, pohanku, jáhly a další. Poslední dvě zmíněné nejsou až tak neznámé a naše babičky z nich vařily často, jen se na ně trochu zapomnělo a dnes se znovu zařazují do jídelníčku.

Personál kuchyně těší i velký výběr z různých druhů luštěnin (černá, zelená, červená čočka, mungo fazole). „Připravujeme z nich různé saláty a ukazujeme strávníkům, že se dají upravovat různými způsoby.“

Vybavení kuchyně se určitě změnilo a vylepšilo a tím i ulehčuje práci kuchařek. Třeba konvektomat je přímo zázrak. „V dnešní době to je jeden z největších pomocníků v kuchyni. Vaří, peče, smaží, dusí a to vše s minimem tuku, takže zdravěji.“ Personálu ale práci ulehčují i další přístroje: krouhače zeleniny, roboti na míchání těst, výdejní vozíky, ohřívače talířů, automatické mycí stroje.

Tak jako asi ve všech školních jídelnách mají i děti ze ZŠ Liberecká nejraději špagety, různé omáčky s těstovinami, svíčkovou, rajskou a samozřejmě řízek. Naopak méně dětí si objedná jídlo z luštěnin, ryby či zeleninová jídla. „Velice záleží na tom, zda děti znají tato jídla z domovů, k čemukoli novému mají nedůvěru,“ doplnila Radka Rožanská.