Ne, zkratkou LSD nemyslíme drogy, jde o vtipnou zkratku Letní sklářské dílny, která právě probíhá ve školní huti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

V letošním roce se tu setkali sklářští výtvarníci a řemeslníci z České republiky, Polska a Německa. Téma je totožné jako v předchozích letech „prostřený stůl". Výsledky sympozia budou prezentované v rámci slavností skla Skleněné městečko, v sobotu 19.září, slavnostní zahájení výstavy proběhne v 11 hodin.

Mezi výtvarníky sledující práci „huťských" při realizaci jejich návrhů bylo možno potkat i bývalou ředitelku SUPSŠ Zdeňku Laštovičkovou. „Ve své profesi se zabývám granátem, což jsem promítla i do svých návrhů stolních předmětů s jeho užitím," prozradila něco málo o svém příspěvku do LSD.

Olaf Schönherr přijel na sympozium z Německa, kde před lety absolvoval sklářskou školu ve městě Lauscha, spřáteleném městě Železného Brodu. „Předměty podle mých návrhů jsou právě v peci. Zdejší huť, ale i to, co jsem viděl z města na mne udělalo velice dobrý dojem. Jsem rád, že jsem tady," popsal své dojmy jeden ze dvou zahraničních výtvarníků účastnící se čtvrté LSD. Druhou je Monika Rubaniuk z Polska.

Pracují tu ale i další lidé spjatí ze železnobrodskou školou. Třeba Kateřina Krausová. „ Navrhla jsem atypické kubické vázy ve tvaru krychle, kterým dominují studené barvy. Těch je šest až sedm a proto jsou náročné na výrobu, do které se zapojí i studenti," popsala. Opravdu, za chvíli již v huti pracuje pět studentů, pod vedením mistra Lukáše Šulce. Hutí nyní „poletuje" celkem sedm píšťal, každá má své pořadové číslo.

Akce letní sklářská dílna 2015 se koná s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti. „Společný projekt Jelenohorského kulturního centra a Informačního a kulturního střediska Železný Brod obohatí Skleněné městečko o další kreativní dílny pod širým nebem mobilní keramické pece, výtvarné dílny pro děti, vytváření skleněné mozaiky s motivy ze Železného Brodu," doplnila Iva Chaloupková, vedoucí IKS.

Nový ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Libor Doležal vnímá LSD jako špičku ledovce práce celé školy. „Nezřídka přináší výtvarníci na naši školu nové technologie, což nás obohacuje. Navíc sympozium dává signál, že škola je silná," doplnil ředitel. Rozhovor o dalším směřování školy a plánech Libora Doležala přinese Jablonecký deník v pátek 18. září.