Většina dětí už testování provádí samostatně, druhačka Pavla si ale nechá pomoci od tatínka. „Ještě je na to malá, určitě by to ošidila,“ pousmál se otec. Starší bratr si ale tyčinku na vzorek zavede do nosu už neomylně.

Testování probíhalo spořádaně podle toho, jak děti do školy přicházely. Napilno tu bylo chvilku před začátkem vyučování v osm hodin. Spousty dětí ještě pobíhaly po dvoře školy. Před vstupem do školy čekal špalír pedagogů a každý z nich se se školákem vítal stisknutím ruky.

Střední waldorfskou školu s oborem waldorfské lyceum navštěvuje na 130 studentů, základní školu pak necelých dvě stě žáků. Středečním testováním neprošla jen třicítka prvňáčků, pro které je vyhrazeno testování až na 2. září, aby nebyl narušen jejich první školní den. Další testování všech žáků se uskuteční následující pondělí 6. září a čtvrtek 9. září. „Testů máme dost na všechny dosud státem potvrzené termíny,“ popsala Břenková.

Od září budou další etapou pokračovat stavební práce v Palackého ulici v blízkosti jablonecké přehrady.
Jablonec čeká dopravní omezení. Budou uzavřeny jízdní pruhy v ulici Palackého

Proti testování dětí tentokrát neprotestoval nikdo, alespoň ne hlasitě. „Řekněme, že těch cirka třicet nejvášnivějších odpíračů odhlásilo děti z naší školy. Co je s nimi dál nevím, údajně snad rodiče založili nějakou komunitní školu,“ doplnila zástupkyně ředitele.

Waldorfská škola se snaží integrovaně rozvíjet jak intelektuální schopnosti žáků, tak jejich praktické a manuální dovednosti, stejně jako jejich umělecké vlohy. Do ničeho je ale nenutí. Tedy ani do fotografování. „Takzvané GDPR nemají od rodičů podepsané všechny děti a prvňáčci ještě vůbec ne,“ popsala Břenková, proč reportér Deníku nemohl vyfotografovat prvňáčky při jejich prvním dni ve škole.

Poprvé do školy tady přišlo třicet žáků. „Od zápisu docházku na naši školu zrušili rodiče pěti dětí,“ doplnila zástupkyně.

Na jaře netestovali

Waldorfská škola Semily se do hledáčku médií dostala poté, co v březnu letošního roku odmítal nařizovat dětem testovat se bývalý ředitel Ivan Semecký. I když si škola na testování nakoupila antigenní testy ze slin, ve škole bylo z rozhodnutí ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování dle mimořádného opatření. Za to jej odvolala Rada města v dubnu letošního roku.

Město coby zřizovatel školy sice vypsalo první konkurz na uvolněné místo v dubnu, komise ale nikoho nevybrala. „Rada města rozhodla na základě výsledku konkurzního řízení a v souladu se závěry konkurzní komise,“ popsala starostka Semil Lena Mlejnková. Až 6. září končí podávání přihlášek do druhého výběrového řízení na post ředitele Waldorfské základní a střední školy Semily.

Waldorfská škola v Semilech.
Waldorfské škole v Semilech hrozí pokuta. Lidé podepisují petici za ředitele

Další informace odmítla Mlejnková komentovat s tím, že se město s bývalým ředitelem školy Ivanem Semeckým soudí. Podle informací Deníku se bude Okresní soud v Semilech zabývat dvěma žalobami, a to proti městu kvůli odvolání ředitele z postu a proti škole kvůli výpovědi z nadbytečnosti, kterou dostal Semecký následně. „Považuji totiž tuto výpověď za absurdní a vykonstruovanou,“ popsal Semecký.

S oběma žalobami se soud teprve seznamuje. „Tato řízení jsou právě rozběhlá,“ sdělil právní zástupce města Martin Mikyska. Na podporu ředitele vznikly petice, iniciované několika rodiči dětí. Tisíce lidí z celé republiky tak vyjádřily řediteli podporu. Petice obsahovaly více než 17 a půl tisíce elektronických podpisů, další stovky lidí je podepsaly fyzicky.Mnozí se ale postavili proti netestování. A nejen rodiče. Několik pedagogů sepsalo otevřený dopis, ve kterém s krokem vedení školy nesouhlasilo.

„Od té doby, tedy po odvolání ředitele, děti testujeme podle směrnic,“ uzavřela Břenková.