Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje (ZZS LK) startuje druhou část projektu „Zachraňujeme s Kryštofem", který pro školní rok 2014/2015 připravili záchranáři pro děti z mateřských a základních škol Libereckého kraje na základně Letecké záchranné služby v Liberci na letišti.

„Program je zábavnou formou zaměřený na preventivně výchovnou činnost v oblasti poskytování první pomoci," informovala tisková mluvčí ZZS LK Lenka Moravcová.

Děti naučí, jak správně volat na tísňovou linku

Ve dvouhodinovém bloku si děti zblízka prohlédnou záchranářský vrtulník i vozidlo RV (vozidlo s lékařem), nenáročnou a zábavnou formou se dozvědí o práci záchranářů a o tom, jak správně volat na tísňovou linku 155. Také si vyzkoušejí některé používané přístroje a pomůcky.

Starší děti si mohou na resuscitačním modelu nacvičit postupy základní neodkladné resuscitace (oživování).

Podmínkou účasti na projektu je, že se děti s učiteli tématu první pomoci krátce věnují ještě před vlastní návštěvou na letišti. Namalují a záchranářům věnují vlastnoručně nakreslené obrázky vrtulníku, sanity či záchranné akce. Odměnou za obrázky a účast jim budou omalovánky, komiksy či kartičky se záchranářskou tématikou a s informacemi o poskytování první pomoci.

V první části projektu „Zachraňujeme s Kryštofem", která probíhala během měsíců září a října, navštívilo základnu Letecké záchranné služby v rámci jedenácti projektových dní celkem 350 dětí z jedenácti mateřských a základních škol Libereckého kraje.

Jablonečtí se pouze informovali

Letecká záchranná služba čeká i na první vlaštovku z Jablonce, která by se přišla podívat na jejich základnu a seznámit se s jejich prací. „Jablonecké školy se o projektu informovaly, ale nakonec žádná nedorazila," prozradila Lenka Moravcová.

Kromě této akce se Letecká záchranná služba pravidelně předvádí v rámci jabloneckého Den integrovaného záchranného systému. V minulém roce například ukázala ve spolupráci s Vodní záchrannou službou záchranu tonoucího na jablonecké přehradě.

Letecká záchranná služba (LZS)
Pracuje ve složení lékař, záchranář a pilot vrtulníku. Létá dvoumotorovým vrtulníkem EC 135 T2, který je plně vybaven jako sanitní vozidlo. Vrtulník umožňuje např. rychlejší zásah v terénu, který je špatně přístupný sanitním vozidlem, rychlejší a šetrnější transport pacienta do vzdálenějších specializovaných zdravotnických zařízení. Posádka vrtulníku je také speciálně vycvičena pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou, a může tak zasahovat v nepřístupném terénu (např. skalní masiv).