Nově tak škola ponese název Gymnázium a Obchodní akademie Tanvald.

„V případě převzetí oboru Obchodní akademie od střední školy zřizované městem Tanvald a jeho zařazení pod Gymnázium Tanvald jsme nepředpokládali žádné komplikace," informovala krajská radní Alena Losová, která je pověřena řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Šlo především o výsledek dohody města a kraje bez navýšení či vzniku nového oboru. „Jsem přesvědčena, že tento krok přispěje ke stabilizaci středního školství v Tanvaldu a škola touto nabídkou zaujme žáky a jejich rodiče," věří v úspěch nového konceptu Losová.

Kladné rozhodnutí ministerstva kvituje samozřejmě i vedení města Tanvaldu. Demografický vývoj i reálná naplněnost všech tří oborů totiž hovořila jasně a loňská kompromisní dohoda byla logickým vyústěním. S celou situací se ostatně v listopadu 2014 přijel do Tanvaldu seznámit také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten tehdy hovořil s oběma řediteli středních škol.

„Je to určitě krok kupředu. Z dlouhodobého hlediska musela tato změna přijít," myslí si starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek. Ten je ostatně rád, že se podařilo zachovat oba obory a děti z Tanvaldska a okolí nemusí za studiem dojíždět do vzdálenějších měst.

V příštím školním roce bude tato škola nabízet po třiceti místech osmiletého gymnaziálního oboru, pro žáky pátých tříd a další třicítce míst ve třídě Obchodní akademie. Žáci vycházející z devátých tříd základních škol mohou navíc nastoupit i do kvinty gymnaziálního oboru. Zde bude volných 14 míst.

Transformace škol bude postupná a realizovaná formou ukončení vzdělávání od 1. ročníku na jedné škole a současně zahájením vzdělávání od 1. ročníku na škole druhé. Nynější studenti Obchodní akademie tak budou až do roku 2019 stále studovat v budově patřící k Masarykově Základní škole. Ve stejném roce nakonec dojde i k zániku samostatného čtyřletého gymnaziálního oboru.

Ministerstvo prozatím o zapsání šestiletého oboru jabloneckého Gymnázia U Balvanu nerozhodlo.