Tradiční součástí oslav je vyhlášení vítězů soutěže Výrobek Libereckého kraje. Tím nejlepším se letos stala Turistická klobása z Jatek Lomnice nad Popelkou. Tradiční výrobek z místních surovin zvítězil nejen ve své kategorii, ale získal i absolutní vítězství. Ředitel společnosti tak dnes převzal hned dva šeky dohromady na 60.000 korun. "Ocenění našeho výrobku nás těší, peníze ale nepoužijeme pro sebe. Sponzorujeme řadu organizací a také malé sportovní kluby a oddíly a mezi ně chceme peníze rozdělit," řekl ředitel společnosti Miloš Hvězda.

Soutěž o titul Výrobek roku organizuje Liberecký kraj už do roku 2004, loni přibyla další soutěž, pořádaná ministerstvem zemědělství - Regionální potravina. "Každá podobná akce je dobrá, malí výrobci jako my nemají prostředky na masivní reklamu a díky podobným soutěžím se dostáváme do povědomí veřejnost," řekl Hvězda. Návštěvníci dožínek měli stejně jako v minulých letech možnost všechny oceněné výrobky ochutnat i koupit. Často se také zajímali o to, kde je mohou běžně nakoupit. "Přibývá lidí, kteří mají o místní kvalitní produkci zájem, vidíme to i v našich prodejnách regionálních produktů z Českého ráje," dodal ředitel Jatek Lomnice.

Porota letos posuzovala 38 výrobků od 13 firem z celého kraje. "Farmáři a výrobci potravin mají možnost přihlásit se do soutěže ve 12 kategoriích. Vítěz v kategorii získává titul Výrobek roku a 20.000 korun, celkový vítěz titul Nejlepší výrobek roku a 40.000 korun," přiblížil krajský radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek. Titul se uděluje na dva roky. Soutěžilo se například v kategoriích mléko a mléčné výrobky, mlýnské a pekařské výrobky, potraviny pro zvláštní výživu, alkoholické a nealkoholické nápoje, biopotraviny a samostatnou kategorii mají i soukromé farmy.

Nejúspěšnějším účastníkem v historii soutěže jsou Jizerské pekárny, které si nejvyšší ocenění odnesly už čtyřikrát. Letos zvítězily ve dvou kategoriích. Označení výrobek roku tak ponese Podhorský chléb a také bezlepkové rakvičky. Dvakrát získala absolutní vítězství Moštovna Lažany, která letos vyhrála kategorii nápojů se svým nápojem z červené řepy a jablek. Loni si odnesl hlavní cenu Josef Pulíček, letos zvítězil v kategorii biopotravin jeho čerstvý uzený kozí sýr. Označení výrobek Libereckého kraje získalo také máslo z příšovické mlékárny společnosti Plastcom, "Čerstvej bílej - sýr přírodní nezrající s olivami" od firmy Tomeli a také Smaženka z JVS Semilské pekárny.