Propagátoři sáňkování na přírodní dráze ve Smržovce se o víkendu radovali hned dvakrát. V neděli uvedli do provozu přírodní sáňkařskou dráhu z Černé Studnice do Smržovky. Miloš Morávek, bývalý sáňkař a nositel této myšlenky prozradil, že, kdo přišel, nelitoval. „Mohl si prohlédnout závodní, historické i plastové saně z Kanady. Provoz jsme odstartovali, snad nám bude počasí přát. Náš záměr posvětil už na podzim i Karl Flacher, stavitel přírodních drah ve světě, který se byl na naše smržovské podmínky podívat."

Miloš Morávek už v září loňského roku zorganizoval na kolečku v jabloneckých Břízkách propagační akci, která měla přilákat zájemce o sáňkování na přírodní dráze. A povedlo se mu to. V týmu, který sestavil společně s trenérem Tomášem Perunem, usedla na saně také Markéta Kosová. Společně s dalšími se po vánočních svátcích zúčastnila tréninkového tábora na rakouských a italských drahách. Její výkony zaujaly pořadatele táborů natolik, že ji nabídli možnost zůstat a pokračovat v přípravě. A hlavně startovat v národním a světovém poháru.

O víkendu se Markéta zúčastnila v Rumunsku Národního poháru. Jako první Češka v historii závodů na přírodní sáňkařské dráze stanula na bedně, když pro tým a republiku vybojovala v kategorii žen bronzovou medaili. A dobrá zpráva pro veřejnost, z Černé Studnice teď dojedete na saních až do Smržovky.