Letošní Zlatá neděle byla ve Smržovce výjimečnou především pro místní Sbor dobrovolných hasičů. Během akce Vánoční pohoda došlo totiž k představení i vysvěcení nového vozů, který zde bude sloužit. „Dlouho jsme probírali všechny možnosti. Repase stávajícího vozu by nás ovšem vyšla skoro stejně jako spoluúčast na dotaci u nákupu nového vozu. Proto jsme se nakonec rozhodli jít touto cestou," řekl starosta Smržovky Marek Hotovec.

Dodal také, že k pořízení napomohlo také odřeknutí některých dalších obcí a měst. Čekali jsme na dotaci. Celkové náklady přesáhly částku šesti milionů korun. Tři a půl milionu korun poskytlo Ministerstvo vnitra, milion přidal Liberecký kraj a spoluúčast města činila zhruba dva miliony sedm set tisíc korun.

Nové auto hasičům po padesáti letech

Místní Sbor dobrovolných hasičů patří k jedněm z nejstarších v naší republice. Celkem v loňském roce absolvovali 26 ostrých výjezdů a dvě cvičení. „Úplně nová technika je tu po padesáti letech. V roce 2000 se nám podařilo zakoupit od bývalého LIAZu automobil, který sloužil doposud," vzpomenul historii předchozí cisterny velitel SDH Smržovka Tomáš Engel. Tu se podařilo prodat na Frýdlantsko. Sloužit by nyní měla hasičů v obci Bulovka.

S novou technikou se musí dobrovolní hasiči ještě pořádně sžít a vše si pořádně prostudovat. I proto ještě u požáru cisterna nebyla. „Je to samý počítač. Při předání vozidla přijel také školitel a dostali jsme spoustu materiálů k dalšímu studiu. Každý chodíme do práce, a tak se učíme částečně v hasičárně, ale většinou doma. Ještě se s autem seznamujeme," dodal Engel.

Jeho slova potvrdil i starosta Hotovec, který během slavnostního představení absolvoval krátkou prohlídku, během níž usedl i za volant. „Je to krásný automobil. Ve srovnáním s předchozí cisternou je to neuvěřitelný posun. Je zde joystik, počítače nebo kontrola správně uzavřených prostor. Tohle je hasičská technika nového tisíciletí," řekl.

Štěstí vozu popřál kaplan i ředitel

Nová Tatra, která hasičům bude v dalších letech sloužit je zatím zásahem nepokřtěná. Při slavnostním představení ji proto symbolicky pokřtil a požehnal vojenský kaplan 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec Petr Šabaka.

„Musím ocenit nesmírně obětavou práci všech dobrovolných hasičů, ale i vedení města, které s mimořádným úsilím pořídilo toto nové vozidlo. Tím totiž dostáváme dárek i my, protože se zvýší akceschopnost zdejší jednotky," řekl ředitel hasičského územního odboru Jablonec nad Nisou Petr Bartoň. Zároveň smržovské jednotce popřál, aby vždy dorazila ze zásahu zpět do svých domovů v pořádku a zdráva.

Sbor dobrovolných hasičů Smržovka čítá na sedmdesát členů, včetně dětí a žen. Právě ženy se mohou pochlubit velkým úspěchem na republikové úrovni. Sabina Votočková totiž v jednom ze závodů obsadila 3. místo. Vavříny sbírají ovšem i na krajské úrovni. Za tři roky zde místní hasiči oslaví 150 let fungování.