16.15

Provoz na silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 t je plně obnoven od dnešních 16 hodin. "V průběhu noci očekáváme ve vyšších polohách LK sněhové srážky, proto by řidiči měli být připraveni na případné krátkodobé zhoršení sjízdnosti," informovala Markéta Žitná, tisková mluvčí hejtmana LK.  

15.30

Vedle nehod začali hasiči během dopoledne často vyjíždět k popadaným stromům, které neunesly sněhovou pokrývku. Do dnešní 15. hodiny zasahovali u technických událostí již 29x. Stromy spadly na silnice například v Doksech na Českolipsku, v Liberci ulici Kateřinská, na Železnobrodsku v části obce Koberovy… Rozřezat popadané stromy vyráželi i hasiči na Semilsku - v části obce Čikvásky, v Bradlecké Lhotě či v obci Košťálov.

Další nehodu likvidovali turnovští profesionální hasiči v Tatobitech. Na pomoc za nimi dorazili i kolegové ze Semil se speciálním vyprošťovacím automobilem. Pomocí navijáku dostaly jednotky havarovaný vůz zpět na silnici a provoz mohl být v obou směrech po hodině obnoven. Zraněné převzala do péče ZZS. Zřejmě vlivem sněžení a kluzké vozovky se dnes bouralo i v Novém Boru, Kamenickém Šenově, Hodkovicích nad Mohelkou, Liberci či Mírové pod Kozákovem.

13.00

Aktuálně zcela neprůjezdná rychlostní silnice ve směru Hodkovice - Liberec kvůli uvízlým kamionům i sypači na Jeřmanickém kopci. Stojící kamiony na výjezdu z Jablonce na Prahu. Nehoda nákladního vozidla s dvěma osobními vozidly na silnici mezi Železným Brodem a Loužnicí. Mezi obcemi Žlábek a Stružinec na Semilsku – další uvízlé kamiony v kopci. To je jen několik situací, ke kterým došlo dopoledne kvůli spadu sněhu.

„Policisté v kraji vyjížděli jen do této chvíle k desítkám dopravních nehod, které se všechny naštěstí obešly bez vážnějších zranění,“ přiblížila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Silničáři uzavřeli pro kamionovou dopravu i silnici z Tanvaldu na hraniční přechod v Harrachově.

V 9:32 byli volání raspenavští profesionální hasiči společně s dobrovolnou jednotkou z Frýdlantu k dopravní nehodě v obci Dolní Řasnice, kde došlo k čelnímu střetu dvou osobních aut. V době příjezdu hasičů byly v autech čtyři lidé, kteří se postupně dostávali svépomocí a s lehkými zraněními z vozů. Hasiči je předali do péče ZZS. Jednotky provedly protipožární opatření, zasypání provozních kapalin na vozovce a usměrňovaly provoz na komunikaci. Komplikací zásahu byla poloha jednoho z havarovaných aut, které po nárazu skončilo mimo vozovku, a to 1,5 metu od kolejiště. Na místo byly proto povolána i hlídka SŽDC.

8.00

Tento zákaz se týká pouze vozidel nad 3,5 tuny, osobní vozidla a autobusy projedou celou trasu bez větších komplikací. Náhradní trasa pro nákladní vozidla vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou. Policie apeluje na řidiče nákladních vozidel, aby se silnicí I/10 nesnažili projíždět. Na dodržování tohoto omezené bude dohlížet Policie České republiky ve spolupráci s Městkou policií Tanvald. Zákaz platí do odvolání. Zrušení této uzavírky závisí na aktuálním stavu vozovky a sjízdnosti.