Kauza třiadvaceti libereckých zastupitelů obviněných z nevýhodného prodeje pozemků, při kterém měli město ochudit o dva a půl miliónu, ani po osmi letech nekončí. Ve čtvrtek ji odvolací soud vrátil zpět k okresnímu. Případ, který v Liberci nemá obdoby, se odráží i na rozhodování současných zastupitelů. Ti ze strachu z podobného obvinění raději prodávají pozemky dráž, než by museli. A týká se to i pozemků, které by měly sloužit veřejnosti. Naposledy se se jednalo o prodej letiště Libereckému kraji, jehož část využívá krajská záchranná služba.

STRACH

„Město chtělo prodat pozemky levněji. Měli jsme ale strach, že za to budeme opět kriminalizováni," potvrdil jeden z obviněných, Ondřej Červinka, který je stále členem zastupitelstva. Souhlasí s ním i zastupitelka Zora Machartová. Ta sice nepatří mezi obviněné, ale strach zastupitelů při některých rozhodnutí vnímá také. „Co se týče letiště, byla jsem jedna z těch, která navrhovala nižší cenu nebo dát jej darem. Ale rozumím kolegům, proč se bojí," poznamenala Machartová.

Podle Červinky kauza nepostihla jen Liberec, ale zastupitelstva v celé republice. Kandidátka na hejtmana Zuzana Kocumová, která prodej pozemků v Doubí manželům Volavkovým rovněž odsouhlasila, přiznala, že ji případ ovlivnil i pozitivně. „Uvědomila jsem si tehdy, jak jsou naše rozhodnutí závažná, a že musíme předložené materiály prověřovat," vysvětlila Kocumová.

POKRAČOVÁNÍ

Ta byla v případě, že by odvolací soud potvrdil loňský rozsudek, připravená odstoupit z čela kandidátky. Loni na podzim odsoudila samosoudkyně Lenka Zhoufová zastupitele k třem měsícům podmíněně s ročním odkladem. Ti se proti rozsudku odvolali. Podle Červinky i jednoho z obhájců, Oldřicha Filipa, byl tehdejší verdikt podezřelý. Zastupitelé byli totiž odsouzeni čtyři měsíce před promlčecí lhůtou. Teď bude o jejich osudu opět rozhodovat okresní soud. „Je to nekonečné, buď se jedna nebo druhá strana odvolá," dodal Červinka.

Odvolací soud ve čtvrtek své rozhodnutí zdůvodnil například širokým rozptylem v cenách pozemků v jednotlivých posudcích, které se pohybovaly od necelých dvou miliónů až po pět. Podle soudce Františka Jahůdky by také měli být znovu vyslechnuti úředníci, kteří materiál pro zastupitele připravovali.

K okresnímu soudu se kauza vrátí už po čtvrté. Poprvé ji soudce zamítl s tím, že se trestný čin nestal. Pak se musel případem zabývat znovu na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Tehdy zastupitele osvobodil. Pak přišlo odsouzení, a teď opět nejistota.