Dvojnásobná stříbrná medailistka z olympijských her v Soči jablonecká Gabriela Soukalová se stala poprvé autorkou medailí. V sobotu její dílo ponesou na krku akademičtí orientační běžci z celého světa, kteří po celý tento týden poměří své síly v okolí Olomouce, Prostějova a Kroměříže. Biatlonistka, která je absolventkou oboru ražené medaile a mince, zvolila motiv střelky z kompasu a na rubu nechybějí dominanty Olomouce.

Medaile vytvořená českou olympioničkou a medailérkou nese řadu zvláštností. „Zajímavostí je unikátní upevnění stuhy, které si Gabriela prosadila. Medaile nemá žádné očko ani poutko, stuha je přímo vřezána do medaile. I ve firmě, kde byla medaile vyráběna, to dělali poprvé. Je to zvláštnost pro vytváření nového postupu při vytváření medailí pro sportovní soutěže," řekl novinářům ředitel akademického mistrovství světa v orientačním běhu Dušan Vystavěl.

Soukalová na lícní stranu umístila mapu a střelku z kompasu, rub medaile tvoří dominanty regionu olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice, bazilika na Svatém Kopečku a vysílač Praděd v Jeseníkách. „Nechtěla jsem na přední straně použít obvyklý motiv běžce. Ráda dělám věci netradičně, snažila jsem se spíše o jednoduchost a čistotu," vzkázala Soukalová, která byla přítomna i první ražbě v Železném Brodu.

Pro absolventku Vyšší odborné uměleckoprůmyslové školy v Jablonci to byla první realizovaná medaile. „Ze všech nabídek jsem si vybrala akademické mistrovství. Orienťák jsem běhala na škole rychle, ale vždycky jsem se ztratila," doplnila dvojnásobná stříbrná medailistka z letošní olympiády v Soči.

Na 19. ročník akademického mistrovství světa v orientačním běhu zavítá tento týden do Olomouce 326 závodníků z 32 zemí. Své síly poměří v Kroměříži, v okolí Svatého Kopečku, v Nectavském údolí a v lesích na Protivanovsku. Závěrečný ceremoniál je naplánován na sobotu do olomouckého letního kina.