Soutěž Finanční gramotnost má několik kategorií. V kategorii dětí na druhém stupni a nižších ročnících víceletých gymnázií budou Liberecký kraj reprezentovat týmy z libereckého gymnázia Doctrina a ze ZŠ Malá Skála. V kategorii teenagerů se do celostátního finále probojovali studenti z Obchodní akademie v České Lípě.

Všechny týmy prošly jako nejlepší nejprve školními koly, pak okresními a následně krajskými. Velké finále, které je celostátní, rozhodne o celkovém vítězi této soutěže. V soutěži byly tisíce dětí z celkem 258 škol. Ti, kdo se probojovali do finále, jsou skutečně nejlepší.

Liberecká zoo znovu otevřela své brány a uvítala první návštěvníky.
Hurá, otevřeno! Liberecká zoo znovu uvítala své návštěvníky

Projekt mapuje úroveň finanční gramotnosti českých dětí už desátým rokem. V současné době se zaměřuje hlavně na teoretické znalosti. V prvním kole prověřily děti testy. V dalších už si soutěžící museli poradit s přípravou videa nebo prezentace.

Od příštího roku by se soutěž mohla od základů proměnit, a to díky Abecedě peněz, která je nově jejím hlavním partnerem. Soutěž Finanční gramotnost vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Odborným garantem je Evropská asociace finančního plánování ČR (EFPA ČR).

O Abecedě peněz od České spořitelny
Abeceda peněz je aktuálně největší program finančního vzdělávání v ČR, jehož cílem je zvýšit finanční gramotnost dětí a teenagerů. Program je metodicky připraven profesionálními pedagogy a pod záštitou Ministerstva financí jej realizuje Česká spořitelna. Abeceda peněz je postavena na principu zážitkového učení, přizpůsobeného pro jednotlivé věkové skupiny. Účast v Abecedě peněz je pro školy i žáky zcela dobrovolná a zdarma. Kromě programů do škol nabízí Abeceda peněz také kompletní materiály pro děti, jejich pedagogy i rodiče. Na webu www.abecedapenez.cz mají volně k dispozici vše, co je k výuce finanční gramotnosti potřeba: metodiku pro učitele jednotlivých věkových kategorií, kompletní podklady pro interaktivní výuku, pracovní sešity pro děti i aplikace pro interaktivní tabule.
Zdroj: EFPA ČR