Sjednotit největší lákadla Jizerských hor, zlepšit reklamu Jizerek jako celku a přitáhnout do regionu víc turistů. S takovým cílem vzniklo Sdružení pro cestovní ruch v Jizerských horách. Samotná Jablonec dlouho otálel, zda se zapojí. Na posledním jednání se zastupitelé vyslovili pro. Rozmýšleli se od března.

Jablonec byl ve studii Ústavu územního rozvoje Brno podle radnice vyhodnocen jako jediná obec v Libereckém kraji s výjimečným potenciálem cestovního ruchu. „Domnívám se, že Jablonec svůj potenciál k rozvoji cestovního ruchu dostatečně nevyužívá. Příčinou může být nedostatečná spolupráce těch subjektů, kterých se cestovní ruch týká," uvedla náměstkyně primátora Soňa Paukrtová.

Poukázala na výjimečnou polohu Jablonce z hlediska dopravní dostupnosti i přístupu do turisticky atraktivních lokalit, jakými jsou Jizerské hory nebo Český ráj. V městské kasy jsou peníze i na síť MHD, která zasahuje i mimo katastr města, a na provoz skibusů a cyklobusů. „Věřím, že členství Jablonce ve sdružení přispěje k rozvoji cestovního ruchu a provázání jednotlivých služeb nejen ve městě, ale i v celém regionu," přeje si Paukrtová.

V rámci České republiky je sdružení unikátní projekt a jeho zakladatelé se inspirovali rakouským modelem. Sdružení vydává speciální kartu hosta Jizerky CARD, která nabízí pro své držitele řadu výhod, mimo jiné také zvýhodněné vstupné do jabloneckého Bazénu. V první sezoně své existence vydali přes sedm tisíc karet. „Na ně lidé uplatnili téměř pět tisíc různých slev," vypočetl předseda sdružení Pavel Bažant.

Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory v současné době sdružuje 46 členů a spolu s Jabloncem jsou v něm vedle podnikatelských subjektů také Tanvald, Albrechtice v Jiz. Horách, Bedřichov a Janov nad Nisou. Mezi zakládající členy patří provozovatel skiareálů v Bedřichově, Janově a Tanvaldu SKI Bižu.