Tradiční výrobce vinutých skleněných perlí Liglass v Líšném na Jablonecku je v insolvenci. Návrh podali sami vlastníci kvůli neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Ještě před třemi lety to ale vypadalo, že tradiční sklářskou výrobu v Líšném zachrání obchod s fotovoltaickými panely, boom však skončil. Solární byznys v ČR i dalších zemích EU dnes ovlivňují složité povolovací procedury, dlouhé čekací lhůty na připojení, umělé stropy pro zapojení elektráren do sítě a snižování podpory.

Liglass vznikl v roce 1991 odštěpením od státního podniku Železnobrodské sklo. Specializuje se na ruční výrobu vinutých perlí, skleněných kamenů, originálních skleněných šperků a křišťálových lustrů s vysokým podílem ruční práce. Zákazníkům ale nabízel i skleněné pokovené obklady, dlažby, mozaiky a skleněné pokovené cihly, které se využívají v interiérech i exteriérech. Právě s Liglassem spolupracoval například architekt Jan Kaplický na černém skleněném obkladu pro své kongresové centrum v Českých Budějovicích. Stavba nazývaná Rejnok byla nakonec zastavena. V roce 2012 začal Liglass spolupracovat s výtvarníkem Janem Saudkem, který navrhl skleněné šperky.

Více než 150 let starou tradici výrobu skla ale pomohly v Líšném zachránit hlavně fotovoltaické elektrárny. Bez investice do nového odvětví, které ztrátovou ruční výrobu několik let dotovalo, by sklárna skončila už dávno. ČTK to již dříve řekl generální ředitel René Smelík. Rekordní tržby zaznamenal Liglass v roce 2010, kdy obrat překročil na 522 milionů korun, o rok později přesáhly ještě tržby 418 milionů korun. Firma tehdy investovala nejen do elektráren v Česku, ale i v Itálii a připravovala projekty v Británii a Bulharsku. Od té doby ale tržby radikálně klesají. Podle obchodního rejstříku skončila už v roce 2012 firma čtrnáctimilinovou zrátou při tržbách 16,2 milionu korun, o rok později klesly tržby na 11,4 milionu. Sklárna v té době zaměstnávala zhruba 17 lidí.

Podle insolvenčního návrhu dnes dluží Liglass téměř šest milionů korun Českomoravské záruční a rozvojové bance a několika dalším věřitelům. Mezi nimi je i šanghajská společnost CEEG Solar Science Technology. Té dluží 3,254 milionu eur (88 mil. Kč) splatných už loni. Statisíce korun dluží firma také svým odběratelům, kteří zaplatili zálohy a své solární panely nedostali. Vlastníci v insolvenčním návrhu pád firmy odůvodňují soudním sporem s obchodním partnerem. Kyperská společnost Nekavo Holdings Limited s neznámými vlastníky jí prý dluží čtyři miliony eur (108 mil.Kč), o které se soudí, uvedly Lidové noviny.