Oslavy příchodu nového roku začnou třeba přímo v Jablonci, ale i na Malé Skále hned dopoledne 31. prosince. V obou případech úderem 11. hodiny. A vždy si při nich protáhnete tělo.

V areálu pivovaru Volt na břehu jablonecké přehrady bude mít zázemí oblíbený Silvestrovský běh okolo tří přehrad. Stovky závodníků oběhnou celou sestavu vodních nádrží. „Při pátém ročníku závodu zůstává zachována atraktivní trasa okolo jabloneckých přehrad. Těšíme se na vás a na společné prožití posledního dne v roce v duchu sportu a zábav,“ potvrdil za pořadatele Martin Fořt.

Ilustrační foto.
Většina lyžařských areálů v Libereckém kraji vyhlíží sníh

I když měl závod ukončenou online rezervaci už 27. prosince, zájemci se mohou registrovat ještě na místě. K výběru je devět kategorií od dětí do 15 let až po seniory.

Společnost Jizerské koloběžky na stejný čas připravila taktéž pátý ročník sranda závodu s názvem Silvestrovský koloběh. Startuje v Dolánkách s cílem na Malé Skále. „Závod je určen pro všechny, kteří nemají rádi nucenou silvestrovskou zábavu, chtějí prožít netradiční silvestr, mají rádi pohyb a pobyt pod otevřenou oblohou, pro všechny, kteří nechtějí být na konci roku sami,“ zve za Jizerské koloběžky Martina Josífek Zelinková.

Po cestě se účastníci zastaví na horkou polévku ve Cvrčkárně, ve Vechtrovně, vyfotografují se u Jírova betlému na Malé Skále u Boučkova statku. V cíli na Žluté Plovárně na Malé Skále na závodníky a jejich fanoušky čeká opékání vuřtů, svařák, čaj nebo pouštění lampiónů štěstí s přáním do Nového roku.

Oslavy příchodu roku 2020 pak na Nový rok vystřídá další sport. Už tradičně jsou na Jablonecku, Semilsku i Liberecku pořádány takzvané novoroční výstupy. Zvláště aktivní je v tomto Klub českých turistů (KČT). Mladí turisté z KČT Líščata z Tanvaldu pořádají paprskový výstup na rozhlednu Štěpánka, která stojí na kopci Hvězda v Příchovicích. Pořadatelé účastníky očekávají u rozhledny mezi 10. a 16. hodinou.

Josífek Pažout. Narodil se 21. prosince v jablonecké porodnici mamince Zdeňce Faiglové z Veselic. Vážil 3,94 kg a měřil 50 cm.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka v okrese Jablonec

Dojde i na Novoroční výstup na Černou Studnici nad Jabloncem. „Start je odkudkoli a cíl u nás na rozhledně. Účastníci se mohou těšit na tradiční česnečku, klobásky na grilu, guláš, svařák, pamětní listy. Odznáčky jsou samozřejmostí, vydávají se v restauraci,“ pozvala jednatelka společnosti Rozhledna Pavlína Voplakalová. Restaurace na Nový rok bude otevřená od 10 do 16 hodin.

Diplom, odznak a vrcholové razítko získá každý, kdo se z jakéhokoli směru vydá i na rozhlednu Kozákov. Akci pořádá KČT Semily. V Riegrově chatě pod rozhlednou proběhne registrace účastníků mezi 9. a 15. hodinou.