Hrad v měřítku 1:5 by měl na hradit předloňskou atrakci slaměného draka, zapsaného do České knihy rekordů.

Nová atrakce areálu Šťastná země ovšem nebude kopírovat současnou podobou slavné zříceniny. „Podobat se bude spíše historickému vyobrazení hradu ze středověku než současné zřícenině jak ji známe. Se známou Pannou a Babou bude mít dohromady šest věží, z nichž nejvyšší bude vysoká osm a půl metru. Dolů se děti svezou toboganem. Chybět nebude ani cimbuří, vstupní brány, ochoz a vyhlídka," popsal správce areálu Pavel Faltus.

Hrad má být dokončen a veřejnosti zpřístupněn 28. června při koncertu kapely Kryštof a na tobogánu se možná jako první projede Richard Krajčo.

Sezona ve Štastné zemi začne už o víkendu. Novou sezonu zahájí akce Český ráj dětem, Šťastná země se stane cílem putování za pohádkami a pověstmi, které startuje v sobotu 25. dubna dopoledne v Lázních Sedmihorkách. Ve 14.30 hodin je zde očekáván příchod krále Granáta s královnou a družinou a předání vlády nad Českým rájem dětem. V rámci akce bude vstup do areálu Šťastné země tento den zdarma.

„Od konce dubna bude areál otevřený sedm dnů v týdnu, na víkendy máme připraveny doprovodné akce hlavně v historické, keltské vesničce. Jaro u nás již tradičně patří školkám a dětem z prvních ročníků základních škol, pro které připravujeme každodenní speciální program," uvedl Faltus.

Ani letos nebudou v areálu chybět hudební produkce. Kromě zmíněné kapely Richarda Krajča tu vystoupí například frontman kapely Chinaski Michal Malátný, přijede známá slovenská kapela No Name, na konci srpna zde bude koncertovat Marek Ztracený a David Deyl.

Kromě Slavností slámy, které budou letos začínat již 23. července, zde v září proběhne ještě Babí léto. To je plánováno na sobotu 12. září.