Kůr jabloneckého kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova osiřel. Velké části zdejších obřích varhan jsou již složeny v dílně firmy Hermann Eule v Bautzen, tedy Budyšíně. Zde projdou varhany nákladným procesem restaurování.

Nejprve bylo nutné vyjmout kompletně všechny píšťaly. „Odvezeny byly i další velké díly, jako například hlavní měch, tremolo a také všechny žaluzie obou žaluziových skříní. Nakonec byl demontován ústřední díl varhan, tedy hrací stůl,“ přiblížil Jiří Kreisel z Nadačního fondu Jablonecké varhany, který se stará o veřejnou sbírku na jejich záchranu.

Hrací stůl neumožňoval vynesení přes vstupní dveře kůru, a také byl hodně těžký pro transport. Odhad jeho hmotnosti byl 400 až 500 kilogramů. Proto došlo k odstrojení velké části vnitřního vybavení a také odnímatelných dřevěných dílů s cílem co nejvíce snížit jeho váhu.

Josef Zasche projektoval kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí.
Z jabloneckého kostela odvezli velké díly varhan. Čeká je oprava

Jediná možná cesta pro jeho transport vedla přes zábradlí, zadní lavice a o patro dolů. „Šikovní varhanáři zbudovali provizorní plošiny, přes lavice zadního balkonu a bylo možno začít s transportem. Byl to adrenalinový zážitek jak pro varhanáře, tak i pro nás,“ popsal Kreisel.

V České republice je více než 5700 varhan, ale jen zlomek z nich má parametry koncertního nástroje a ještě menší počet disponuje 43 rejstříky, dalšími vedlejšími rejstříky a třemi manuály. Právě takový unikát se nalézá v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Jablonci nad Nisou na Horním náměstí. Celkový počet píšťal varhan je více než 2500 a navíc lze prakticky každou z nich individuálně ovládat. Varhany jsou podle odborníků vzácnou ukázkou meziválečného varhanářství. „Patří k jedněm z největších varhan litoměřické diecéze a zároveň jsou pravděpodobně nejbohatší na zvuk,“ popsal organolog Radek Rejšek.

Varhany v číslech
1932 - rok postavení
43 hlavních rejstříků
2862 píšťal
6 000 000 korun - plánovaná cena oprav