Od počátku dubna letošního roku se snížil počet strážníků Městské policie Železný Brod z dvanácti na devět. „Dvanáct strážníků, to je prostě luxus, který si dnes nemůžeme dovolit,“ uvedl André Jakubička, starosta Železného Brodu.

Záměr ušetřit tehdy vyvolal mnoho vášní nejen v zastupitelstvu, ale i mezi obyvateli města, kteří rozpoutali na diskusi na webových stránkách města bouřlivou diskusi.

„My občané si myslíme opak, spíš by se měl zvýšit počet MP a konat více obchůzek a kontrol města,“ popsala za desítky diskutujících Monika Rezlerová. Obavy panovaly i z možného scénáře, kdy by sloužil strážník sám.

Jak tedy fungují strážníci v okleštěném počtu? „Jsme spokojeni. Práce strážníků není o počtu. Měli jsme dvanáct strážníků nepříliš funkčních, máme devět aktivních,“ přiblížil Jakubička.

Podle jeho slov jsou strážníci v ulicích města více vidět. Úspěšně se rozvíjí i spolupráce s Policií ČR, když policisté a strážníci vykonají za měsíc kolem pětadvaceti společných hlídek. Spolupráce navíc přináší ovoce, jako v případu dopadení pachatele, který se snažil odcizit vůz z garáže v Těpeřské ulici.

Pomalu se uklidňuje i situace kolem nárůstu drobné kriminální činnosti páchané nepřizpůsobivými obyvateli, kvůli čemuž právě společné hlídky vznikly. „Tlak a represe vůči těmto skupinám přináší výsledky. Nepřizpůsobivých obyvatel ve městě spíše ubývá a situace se celkově zlepšila,“ popsal starosta.

Ještě z kraje jara byla přitom situace vyostřena, lidé si ztěžovali na skupinky nepřizpůsobivých, kteří i za bílého dne na ulici nejen slovně napadali procházející.

Vedení Městské policie ještě nemuselo řešit situaci, kdy by na město dohlížel jen jeden strážník. „Zvládli jsme i čas dovolených. Samozřejmě, že se ale v budoucnu může stát případ, kdy bude ve službě jeden strážník. Třeba v případě epidemie chřipky,“ připustil starosta, který vnímá, že strážníci zvýšili angažovanost a cítí posun v kvalitě jejich práce.

„Určitě se v práci nenudíme, služba je našlapaná celých dvanáct hodin. Na druhou stranu – rychleji to utíká,“ doplnil jeden ze strážníků.