Velké stěhování v pátek ráno začalo. Jablonečtí strážníci se přesouvají na novou adresu: Hasičská 3. Tedy do bývalé hasičské zbrojnice. Přestože pásku slavnostně přestřihnou pozvaní hosté až za více než měsíc, stěhování proběhne pěkně zostra.

„Pokud Jablonečané něco od strážníků potřebovali v sobotu odpoledne, byli připraveni už na novém působišti ve standardním provozu,“ uvedl ředitel jablonecké Městské policie Jiří Rulc. Předpokládá, že za dobu zkušebního provozu odhalí eventuální nedodělky a zjistí, co na místě ještě chybí.

V budově bude kromě šestapadesáti strážníků sídlit i oddělení krizového řízení. Z hlediska technického zázemí je to nejlépe vybavená budova městské policie v České republice. Zde je umístěno i srdce celého kamerového a varovného systému ve městě.

„Systém bude sloužit nejen strážníkům, policistům a hasičům, ale i v případě krizové situace nám,“ upozornil vedoucí jabloneckého oddělení krizového řízení Jiří Vaníček.

Jablonecké radnici se na nákladnou rekonstrukci opuštěného objektu po odstěhování hasičů v roce 2003 podařilo získat dotaci z regionálního operačního programu. Celkové náklady dosáhly výše 70 milionů korun. „Z toho do technologie šlo dvacet milionů,“ doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Opuštěný teď zůstane ale objekt v Kamenné, kde strážníci sídlili dosud. „Je v majetku města,“ doplnila Fričová. Pro městskou policii ale byl podle jejího šéfa dispozičně velmi nevhodný. „Možná tak na kanceláře, ale ne policejní služebnu,“ dodal Rulc.

Není vyloučeno, že po úplném odstěhování strážníků, změní dům i majitele. „Nevylučujeme, že bychom objekt v Kamenné ulici odprodali,“ zauvažoval v pátek místostarosta Miloš Vele.