Strážníci disponují botičkami pro osobní a nákladní auta a dokonce i pro motocykly. „Začneme důsledně sledovat dodržování všech místních vyhlášek. Kdo je bude porušovat, se zlou se potáže. Opatření se dotkne každého, žádné výjimky,“ sdělil primátor Jablonce Jiří Čeřovský.

Městská policie v Jablonci se k represivnímu prostředku vrátí po cirka osmi letech. „Opatření se asi nebude líbit všem, zvláště ne těm, kteří vyhlášky záměrně porušují. Ale právě proti nim je zaměřeno,“ vysvětlil ředitel městské policie Roman Šípek.

Jedním z důvodů znovuzavedení opatření jsou zvyšující se počty autovraků v ulicích města. „Tohle auto tady stojí už léta. Lidé ho dokonce posprejovali nápisy,“ ukázal na starší auto s prázdnými pneumatikami na parkovišti v Podhorské ulici devětatřicetiletý Pavel Málek.

Jan Sedlák, Jablonecký deník
Komentář Jana Sedláka: O tramvaji a informacích

Strážníci na auto 1. listopadu nainstalují botičku. Pokud majitel věc do třiceti dní nevyřeší, auto bude odtaženo. „Nejedná se o jediný případ, víme až o dvanácti vozech, které na místě stojí několik měsíců, ba i let,“ poznamenal Šípek.

Zmíněné parkoviště v Podhorské ulici se nachází v centru města. A právě tady začnou strážníci dávat botičky jako první. Důraz budou v první řadě klást na parkování v pěší zóně. „Nejedná se o nějakou jednorázovou akci, naopak, budeme opatření rozšiřovat do dalších částí města. Tam, kde jsou problémy s parkováním, tedy na sídliště a okolí přehrady,“ přiblížil Čeřovský.

Podle šéfa strážníků to ale nebude tak, že by městská policie měla vyčleněné speciální hlídky zaměřené jen na špatně zaparkované vozy. „Budeme se tomu ale věnovat. Chceme hned od začátku vyslat jasný signál,“ popsal Šípek.

Pokud strážníci v uplynulých letech narazili na špatně zaparkovaný vůz, zaregistrovali ho a strčili za stěrač oznámení o správním řízení. „Chceme, aby auto zůstalo do vyřešení na místě. Podle zkušeností z jiných měst se tato metoda vyplácí,“ sdělil Šípek. Strážníci zároveň upozorňují, že každý, kdo se byť jen pokusí botičku odstranit, dopustí se trestného činu poškozování cizí věci.

„Botičku jsem před lety také párkrát dostal, pak jsem si ale začal dával pozor. Dle mého se jedná o správné opatření,“ popsal náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil.

Oslavy Dne stromů v Ekocentru v Jablonci nad Nisou.
FOTO: V jabloneckém Ekocentru se přidali k oslavě Dne stromů

Jablonec se podobně jako další města potýká s nedostatkem parkovacích míst. Přikládání botiček proto plánuje i na sídlištích, kde je situace ještě horší. Postupně by se však měla zlepšovat. „Běží revitalizace sídliště Šumava, připravujeme něco podobného i pro Mšeno. Někde stačí jen přemalovat čáry,“ přiblížil náměstek.

V centru Jablonce přibyla parkovací místa díky výstavbě obchodního centra Central. V průběhu několika let přibudou další stání i v areálu plánovaného dopravního terminálu v Kamenné ulici.

Botička (v USA nazývaná Denverská bota) je technické zařízení, jehož nasazení na kolo vozidla zabraňuje jeho odjezdu. Funguje na principu blokace kola. Používá ji policie jako prostředek k vynucení pokuty za nesprávné parkování nebo při zákroku proti osobě, jíž má být zabráněno v odjezd. Česká právní úprava ji zahrnuje pod pojem technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla. Od 1. března 1993 je Policie ČR i obecní policie mohou používat též v případě nesprávně parkujících vozidel.