Velká událost! Tak lze komentovat umístění železnobrodských studentů na mezinárodní soutěži Young Package (Mladý obal) 2016.

Neztratili se mezi sedmi sty pracemi ze 46 zemí světa. Adéla Bláhová (3. ročník) získala 1. místo ve středoškolské kategorii a Nikola Kolářová (1. ročník) obdržela zvláštní cenu společnosti IKEA. „Studenti a designéři letos vytvářeli obaly na téma Package Unlimited, tedy obaly na více použití," upřesnil Libor Doležal, ředitel střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě.

Mezinárodní soutěž obalového designu Young Package celkově vyhrál další český student. Matěj Peca, který studuje na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara na Západočeské univerzitě v Plzni, porazil přes sedm set studentů a designérů ze 46 zemí světa. Jeho víceúčelový obal na pizzu porotu okamžitě zaujal a vysloužil si tak nejvyšší cenu Model Obaly Prize.

Stupně vítězů obsadili až na jednoho studenta ze Slovenska Češi. Do TOP 40 obalů se letos kromě Čechů a Slováků probojovalo také několik studentů z Taiwanu, Íránu a Maďarska.

Mezi pracemi středoškolskými zvítězila Adéla Bláhová ze SUPSŠ Železný Brod. Její návrh nese název GeoFood. Slouží jako mapa a může být pěkným suvenýrem pro turisty navštěvující Prahu. „Obal si při víceúčelovém charakteru zachovává jednoduchost a podobnou metodou může být zabalena spousta jiných produktů," ocenila porota.

Speciální cenu za ekologii a udržitelnost (Cena společnosti IKEA) získala Nikola Kolářová za obal Herbals. Nikola vytvořila obal na semínka, který nemusí skončit v koši, ale můžeme ho zasadit. Semínka jsou zalisovaná přímo v papíře s přídavkem přírodních hnojiv. Obal se rozloží v půdě a nevzniká žádný nadbytečný materiál. Herbals je zároveň osevnou páskou, která se po odtrhnutí na označeném místě umístí do květináče.