„Ve Vratislavicích chybí plnohodnotné nákupní středisko. Vnímáme to jako handicap zdejších obyvatel,“ řekl Pohanka. Nejbližší supermarkety mají vratislavičtí v Rochlici, kde sídlí Lidl (prodejna je aktuálně zavřená), nebo na Kunratické, kde má svou pobočku Tesco.

Právě Tesco mělo přitom už před lety vyrůst i ve Vratislavicích, na pozemcích mezi Tanvaldskou a Dřevařskou ulicí. Společnost ale z rozpracovaného záměru vycouvala. „S ohledem na to, že přišla krize, Tesco přehodnotilo všechny nové investiční záměry,“ popsal starosta.

Trojice dam si v Liberci připomněla 80. výročí vlaků naděje.
Wintonovy děti. Trojice dam si v Liberci připomněla 80. výročí vlaků naděje

Nyní se možnost vzniku obchoďáku na stejném místě, tedy v blízkosti zdejšího velkého sídliště, vrací do hry, liberečtí zastupitelé ve čtvrtek schválili smlouvu o smlouvě budoucí o zřízení práva stavby se společností Traxial. Ta se specializuje na přípravu podobných komerčních projektů v celé republice.

Jaký konkrétní řetězec začne ve Vratislavicích fungovat, zatím není známo. „Probíhají jednání, tak jak jsem informován, zdá se, že by tam mělo být více zájemců,“ řekl Pohanka. Jméno toho, kdo začne prodejnu provozovat, by podle něj mělo být známo v horizontu měsíců.

Myšpulín z Třeskoprsk září ve zlatě i stříbře.
FOTO: Myšpulín září ve zlatě i stříbře. Autor postaviček dorazil do Jablonce

„Ve chvíli, kdy bude znám nájemce, bude chtít, aby otevřel co nejdříve. Věřím, že by prodejna mohla být otevřena do dvou let,“ uzavřel starosta.