Loni v březnu navštívil premiér Andrej Babiš s vládní suitou Jablonecko. V rámci cesty si prohlédl i zchátralý skokanský areál v Harrachově. A slíbil až půl miliardy korun na jeho rekonstrukci. Zatím se tak nestalo, ale Svaz lyžařů ČR už usiluje o pořádání mistrovství světa v letech na lyžích pro rok 2024. Právě v harrachovském areálu.

Svaz už podal na Mezinárodní lyžařské federaci FIS oficiální přihlášku. Součástí je i registrační poplatek. Ten je Svaz připraven zaplatit z vlastních zdrojů. Čeká ale na příslib státu, že poskytne finance pro rozsáhlou rekonstrukci harrachovského areálu. Proto společně s přihláškou podal na FIS žádost o pozdržení platby poplatku. „Potřebujeme od státu záruku,“ vysvětlil generální sekretář svazu Jakub Čeřovský.

Inzertní plocha s plakáty do Evropského parlamentu.
Nejvíc lidí volilo v Harrachově. Uspěla SPD, propadla ČSSD

Stav areálu je tristní, uzavřeny jsou už všechny můstky v areálu. Takzvaný mamut, který je jediný způsobilý k letům, je zdevastovaný už léta. „Mistrovství světa by bylo ideální příležitostí, jak obnovit letitou skokanskou tradici v Harrachově, který je s tímto sportem historicky neodmyslitelně spjat,“ popsal Čeřovský.

Žádostí svazu o pozdržení platby se bude na přelomu května a června na konferenci v Dubrovníku zabývat předsednictvo FIS. „Mezinárodní lyžařská federace udělila prozatím výjimku. Na konferenci bude i stanoven definitivní termín, do kdy musí být registrační poplatek zaplacen,“ sdělil člen předsednictva FIS a zároveň viceprezident Svazu lyžařů ČR Roman Kumpošt.

V pořadatelství mistrovství světa v letech na lyžích historicky funguje pravidelná rotace pěti středisek na světě, kde jsou postaveny mamutí můstky. Ty jsou pro lety na lyžích zásadní.

Kromě Harrachova najdeme mamuty ve slovinské Planici, německém Oberstdorfu, rakouském Kulmu a norském Vikersundu. A všechny čtyři zahraniční mamutí můstky prošly v minulých letech rozsáhlými rekonstrukcemi.

Ilustrační foto - Tramvaj v Jablonci nad Nisou
Tramvaj neprodlužujte, žádají lidé z centra Jablonce v petici. Má už 500 podpisů

V roce 2024 má přijít na řadu opět Harrachov. „Neočekáváme, že by některý ze zbylých čtyř států přišel s protikandidaturou. Záleží tedy na nás, jestli budeme schopni dostát všem povinnostem spojeným s pořádáním šampionátu,“ doplnil Jakub Čeřovský.

PO OPRAVĚ VOLÁ CELÝ SKOKANSKÝ AREÁL

Lyžařský svaz by rád viděl opravený celý areál, protože menší můstky jsou pro rozvoj skoků na lyžích v mládežnických kategoriích skoro existenčně důležité. „Mládež se aktuálně potýká s tím, že na našem území nemá kde trénovat,“ zmínil sekretář svazu.

Mezinárodní lyžařská federace počítá s tím, že se do Harrachova budou v případě rekonstrukce vracet závody pravidelně i na úrovni Světového poháru.

Mistrovství světa v letech na lyžích přivítal Harrachov už pětkrát, naposledy v roce 2014. „Vidět znovu skákat na našich můstcích světovou elitu je náš sen. Historicky si toto místo návrat vrcholných akcí zaslouží,“ dodal předseda Úseku skoku na lyžích SLČR Jakub Janda.

Jizerské bučiny
Nadace bude udělovat ceny za přínos krajině a přírodě

Sám v harrachovském skokanském areálu skákal a létal desítky let. Právě tady také poprvé naskočil do Světového poháru. Po skončení závodní kariéry se stal v loňském roce nejprve poslancem Parlamentu ČR a pak i předsedou skokanské části Svazu lyžařů ČR.