Téměř rok hledali novoborští skláři společně s britským návrhářem koncept skleněného pavilonu. Přibližně stejně dlouhou dobu pak trvaly testy. Výsledkem byl 14 metrů dlouhý skleněný objekt o rozloze 80 metrů čtverečních, který díky speciálnímu osvětlení vzbuzoval dojem, jako by byl v pohybu.

Trofej vítězům Tour de France vyfoukli a vybrousili novoborští skláři. A to doslova. Tradiční skleněné ceny pro cyklistický závod opět vznikají pod rukama sklářů v huti Ajeto v Lindavě.
Trofeje vítězům Tour de France vyfoukli novoborští skláři

Objekt byl podle Michala Šupity z Lasvitu vytvořen s pomocí technologie lehaného skla. „Sklo se zahřeje na určitou teplotu, a tím se z něj stává poddajný materiál, který pak přilehne na kovovou podložku. Důležitý je přitom každý stupeň tepla,“ popsal Šupita pro Český rozhlas.

Na výstavě, která v Centre Pompidou skončila před několika málo dny, tak obdivovaly um českých sklářů tisíce návštěvníků z celého světa. „LiquidKristal v sobě kombinuje technologii a design, a díky své rozmanitosti a soudržnosti vytváří revoluční architektonický produkt, který nahrazuje těžkopádné konstrukce z běžného skla,“ uvedl zakladatel společnosti Lasvit, Leon Jakimič.

TANČICÍ PAVILON LiquidKristal na výstavě Convergence v Centre Pompidou.Zdroj: Deník

Firma se svými efektními světelnými plastikami a originálními svítidly prezentuje v nejbohatších kasinech a hotelech světa. I přesto ale považuje prezentaci na výstavě ikony sklářského designu, jakou Lovegrove je, za velmi významnou.