Pokud si chcete pořádně zatančit a nemáte zrovna dostatek peněz na výlet na Ibizu nebo chorvatskou pláž Zrče, vyražte tento víkend na pláž Klůček k Máchovu jezeru. Ta nabízí totiž jistou alternativu, festival Finlandia Mácháč 2016. Tančit se bude přímo na pláži.

Kdo se rozhoduje, neměl by moc dlouho, protože v prodeji je posledních několik kusů. Vstupenky pod označením gold jsou téměř vyprodané. „Na místě budeme prodávat poslední kusy, což znamená dvě stě lístků na oba dva dny," upozorňuje za organizátory mluvčí festivalu Petr Tajčman.

Festival Mácháč vypukne dnes v 18 hodin. Na čtyřech stagích čeká návštěvníky taneční muzika v podání více než stovky DJs. Pátečnímu večeru nebo spíš sobotnímu ránu bude kralovat kanadské hudební duo tvořené z bratrů Chrise Chroniclese a Alexe Andrese.

Organizátoři neponechali nic náhodě a opravdové lahůdky nachystali také na sobotu. Oliver Heldens nebo Chris Sadler vystoupí na pódiu umístěném přímo na hladině Máchova jezera. „Novinkou letošního ročníku je nová stage s názvem Meet the Giants, která poprvé nabídne i live vystoupení," upozornil Tajčman s tím, že v sobotu se areál otevře již v 15 hodin.

Během akce přibudou v ulicích nejen davy tanečníků, ale také zvýšený počet policejních hlídek. Není tajemstvím, že taneční party lákají dealery, kteří zde prodávají omamné látky. Koncentrace uživatelů je zde vysoká. „Policistům z České Lípy přijedou o víkendu vypomoci kolegové z Libereckého a Ústeckého kraje. Dále policisté z Drážďan, kriminalisté z toxi týmu a pracovníci Celního úřadu společně se svými kolegy z Drážďan," upozornila mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

SPECIÁLNÍ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ

Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci v Evropě budou do bezpečnostního opatření zapojeny také prvosledové hlídky se speciální výstrojí a výzbrojí. Úkolem prvosledových hlídek obecně je zajistit adekvátní a rychlý zásah při mimořádné události. „Příslušníci Celního úřadu Drážďany přivezou s sebou na Doksko speciální mobilní spektrometr, který dokáže detekovat s velmi vysokou přesností stopy po výbušných látkách, prekurzorech a nebo drogách na místě do několika vteřin," dodala Baláková.

Slušní návštěvníci se však nemusejí ničeho obávat. Jde především o zábavu a kulturní zážitek.

Pro řadu lidí znamená Mácháč jistou nostalgii. Festival totiž patří k jednomu z nejstarších. „V devadesátých letech jsme sem jezdili coby puberťáci. Dnes, kdy jsme přesáhli třicítku, jezdíme stále. Tento styl hudby nás totiž baví. Samozřejmě již vyžadujeme určitý standart. Jako ubytování v penzionu, dostatek spánku a teplé oblečení," říká pravidelná návštěvnice.