Vše odstartovala poznámka zastupitelky Věry Skřivánkové (KSČM), která poukázala na jednání zastupitelů na nevhodný komentář, který podle ní v dopise radnici zvolil ředitel liberecké ZOO David Nejedlo. Právě pod ZOO spadá kulturní centrum Lidové sady, kde probíhala oblíbená taneční odpoledne. V dopise ale ředitel vysvětluje, proč už se zábavy pro seniory zrušily. V dopise mimo jiné doslova stojí: „Zvýšil se počet problémových návštěvníků těchto zábav. Ztráty toaletního papíru a tekutého mýdla na WC, časté pokusy o vstup bez platné vstupenky a hrubé slovní napadání pořadatelské služby, které vyvrcholilo odmítáním služeb na těchto zábavách. Provoz barů často sloužil během zábav jako bezplatná půjčovna nádobí a skla na přinesené pochutiny a nápoje. Personál byl často nucen vyslechnout neopodstatněné a hrubé nadávky a urážky."

Zatímco zastupitelka za ČSSD Martina Rosenbergová považuje styl dopisu vedení ZOO za hulvátský, jiní lidé se ředitele zastávají. „Osobně jsem byl svědkem, že na taneční zábavu přišla skupinka asi osmi důchodců a vyndala si tam na stoly vlastní lahve s pitím. Když jim obsluha řekla, že takhle to nejde a ať si je dají zpátky do tašek, tak jí začali dost nechutně nadávat," popisuje jeden z návštěvníků Zdeněk Dam.

Zájem klesl, akce šla do ztráty

Chování některých seniorů ale přesto nebylo tím hlavním důvodem, proč taneční zábavy v Lidových sadech skončily. Původně se tančilo každou neděli, pak už jen dvakrát měsíčně a v letošní sezóně už jen jednou za měsíc. Návštěvníků totiž začalo ubývat, což se následně odrazilo i na kvalitě programu. Zatímco v počátcích tanečních zábav hrálo na pódiu 21 hudebníků, v závěru to byl již jen jeden hráč na klávesy a zpěvačka. Dříve na parketu tančilo okolo 200 tanečníků, poslední dobou jich ale bylo stěží 50. Akce se tak stala pro Lidové sady velmi ztrátovou. Změnit to navýšením vstupného vyhodnotili pořadatelé jako nic neřešící.

Méně akcí

Přesto Lidové sady taneční zábavy nezavrhly. Podle Nejedlého je v plánu několik jednorázových tanečních zábav, například Mikulášská nebo Velikonoční, v programu zůstávají i tradiční plesy nebo Tančírna. Pořadatelé rovněž jednají s komunitním centrem Kontakt, které poskytuje služby seniorům, o případném obnovení odpoledních tanečních zábav, ovšem v podobě, která by vedla ke zvýšení návštěvnosti.