„Chtěli jsme vybrat vhodnější prostředí," sdělil hlavní důvod přesunu tanvaldských slavností starosta Vladimír Vyhnálek.

Od dopravní tepny se tak slavnosti stěhují zpátky na Výšinu, kde původně začínaly. První ročníky totiž hostilo okolí sportovní haly. Následně se akce přesunula ke kinu Jas Járy Cimrmana a na přilehlé centrální parkoviště. „Nebylo to už ovšem jako dřív. Popravdě jsem na slavnostech poslední tři roky nebyl," posteskl si devětadvacetiletý Ondřej z Tanvaldu. Sám letošní změnu vítá.

„V tuto chvíli to bereme jako nultý ročník," dodal Vyhnálek. Po slavnostech se tak bude přesun akce vyhodnocovat. Ve hře je tak možnost, že další ročník by se mohl vrátit zase ke Krkonošské ulici. „Ti, kteří se prozatím na změnu ptali, ji hodnotili pozitivně," sdělil starosta.

NOVÉ MÍSTO, MÍSTNÍ KAPELY A SPOLKY

Město se navíc postaralo o kyvadlovou dopravu na kotlinu, kterou bude zajišťovat známý výletní vláček z pěnčínské farmy. Odpadají tak problémy s přesunem z nejvzdálenějších koutů Tanvaldu.

Poslední detaily se ladí i na programu. Ten už je z 99 procent hotov, ale oficiálně bude představen až příští týden. „Mohu prozradit, že mezi vystupujícími bude figurovat rapper Lipo, oblíbená kapela Plavci, ale velký prostor dostanou i místní kapely," upozornil vedoucí kulturního oddělení tanvaldského úřadu, Petr Hampl.

Změnit by se měl i duch slavností. Kulturní program sice větších změn nedozná, ale očekávat můžete nově prodejce tradičních produktů z Jizerských hor, podobně jako je tomu u smržovského Prolínání. Vedení města by chtělo přitáhnout hlavně místní, a proto se zde budou prezentovat i místní spolky a sdružení.