Prodloužení tramvaje do centra. I to je záměrem právě se rodícího plánu na výstavbu dopravního terminálu v Jablonci. Městští radní již vybrali zhotovitele studie, kam a jak terminál umístit. Na stůl by měli studii několika variant dostat v lednu. „Studie je důležitá pro začlenění projektu do Integrovaného plánu Liberec – Jablonec a tím možností získání dotace,“ přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Podle primátora města je v případě dobré konstelace očekávat otevření terminálu přibližně v roce 2020. „V podstatě máme takové dvě hlavní varianty – nechat terminál na svém místě nebo ho situovat do míst bývalé tržnice,“ přiblížil Petr Beitl.

Studie posoudí celou problematiku z hlediska ekonomického – výstavby a provozu, dopadu na urbanismus města, vztahy na širší centrum, parkování, docházkové vzdálenosti obyvatel a návštěvníků města, trasování autobusových linek MHD, financování MHD, dopady pro další možný rozvoj širšího centra města a dopady provozně organizační v době výstavby.

Studie poslouží městu jako podklad pro rozhodnutí o příslušné variantě. „Po té zadáme další potřebné stupně projektové dokumentace jak tramvajové trati, tak terminálu Jablonec nad Nisou,“ vysvětlil náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Na základu studie bude město posuzovat, zda nový dopravní uzel vůbec vybuduje.

„Bude to velký zásah do rozpočtu města na další desetiletí, musíme rozhodovat velmi zodpovědně,“ uvedl další náměstek primátora Miloš Vele.

Náklady na výstavbu přestupního terminálu veřejné dopravy se odhadují na 180 milionů korun. Město chce na něj získat evropskou dotaci. Stovky milionů si vyžádá i prodloužení tramvajové tratě z okraje Jablonce.

V sousedství terminálu by mělo vzniknout i velké záchytné parkoviště nebo parkovací dům.