Bude se na vršku mezi Rádlem a Jabloncem nad Nisou těžit stavební kámen? Les, ve kterém na začátku roku probíhaly vrtací práce a sondování podloží, firma České štěrkopísky uvedla do původního stavu. „Zatím víme jen to, že nikdo o těžbu kamene ve zmíněné oblasti nepožádal,“ sdělil Václav Vít, obyvatel jednoho z domů v části Jablonce Dobrá Voda nedaleko zkoumaného vrchu. Jako geodet se o průzkum začal zajímat už v době prvních vrtů.

Město Jablonec s případnou těžbou i průzkumnými vrty na vrchu Hradešín mezi Rádlem a Jabloncem nesouhlasí. Stanovisko, které opustilo magistrát v pondělí 25. dubna, adresovalo Lesům ČR, kraji a ministerstvu zemědělství. „Samozřejmě jsme ještě odpovědi dostat nemohli,“ sdělila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová. Proti případné těžbě je i sousední město Rychnov u Jablonce a obec Rádlo, na jejímž katastru se místo zájmu těžařů nachází.

Vrtné soupravy se na vrchu Hradešín objevily poprvé na začátku letošního roku. Pohyb těžké techniky v místech častých výletů místní vyděsil. „Soupravy vrtaly přímo v cestách, a to i na stezce mikroregionem Císařský kámen,“ poznamenal jeden z obyvatelů nedalekých domů. Ty paradoxně patří do Jablonce, průzkum probíhal jen asi čtyři sta metrů od nich směrem k Rádlu a silnici I/65.

Stráň kopce Hradešín mezi obcí Rádlo a městem Jablonec nad Nisou provrtávají těžké vrtné soupravy.
Sondování podloží mezi Rádlem a Jabloncem pokračuje, lidé jsou v šoku

Pokud průzkumy těžební společnosti České štěrkopísky prokážou, že naleziště stavebního kamene je ekonomicky využitelné, začne úřední kolečko schvalování po dotčených orgánech. „Průzkum je prvním krokem k ověření bohatosti ložiska, neznamená to, že orgány i po ověření dají projektu zelenou. Postupujeme podle map ložisek zpracovávaných v 70. a 80. letech minulého století,“ popsal mluvčí společnosti Petr Dušek. Výsledky průzkumu bude firma znát v řádu měsíců.

Průzkum probíhal v místech pozemků státního podniku Lesy ČR. Ten k němu dal souhlas po souhlasných vyjádřeních dalších orgánů, mimo jiné Libereckého kraje. Lesy ČR posoudily možné provedení vrtů a neshledaly překážky. Majitel pozemku je výhledově ochoten těžbu posvětit. „Bude-li na základě výsledků ložiskového průzkumu určeno chráněné ložiskové území a rozhodne-li báňský úřad a další orgány o povolení těžby nerostných surovin, Lesy ČR těžbu nerostů umožní,“ sdělila mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Otevření nového lomu ale musí jako první předcházet změna územního plánu, která je zcela v kompetenci zastupitelstva obce, v jejímž katastru se pozemek nachází. „Myslím, že k tomu nedojde,“ poznamenal starosta Rádla Miroslav Šikola.

Václav Vít, člen osadního výboru Vrkoslavice a Dolina, ukazuje na turistické mapě, kde pracovaly vrtné soupravy. Mapa stojí jen pár set metrů od míst, kde společnost České štěrkopísky prováděla sondáž podloží.
Všimli si těžkých strojů. Lidé se obávají vzniku lomu mezi Jabloncem a Rádlem

Nutná je i změna zásad územního rozvoje Libereckého kraje a také hodnocení vlivů na životní prostředí EIA. Těžbu musí schválit i báňský úřad. Proces tak trvá velmi dlouho. „Otevření pískoven trvá průměrně sedm let a kamenolomů až desítky let,“ přiblížil ředitel Kamenolomu Brniště na Českolipsku Petr Houska.

České stavebnictví se přitom potýká s hrozbou nedostatku stavebního kamene. Situace se zásadně zhorší v horizontu deseti let, kdy dojde k vytěžení zásob na mnoha kamenolomech. Více než třicet let se nepodařilo otevřít žádné nové ložisko. V Česku ale jakákoliv těžba naráží na razantní odpor veřejnosti a ekologických organizací. „Přispívají k tomu i mediální kampaně, které již v průběhu správního řízení o povolení dobývání ložiska prezentují jakoukoliv nepřípustnost těžby za jakýchkoliv podmínek v dané konkrétní lokalitě,“ poznamenal ložiskový geolog Josef Godány z České geologické služby.

Do 10 let podle něj skončí až 60 procent z 204 aktivně činných kamenolomů v České republice. „Důsledkem budou nejen výpadky v produkci, ale také zvýšená dopravní zátěž v některých regionech a horšící se kvalita, která je zejména při stavbě dálnic a železnic hodně důležitá,“ doplnil Godány.