Jablonečtí zastupitelé v úterý rozhodli, že od německé společnosti MVV Energie CZ její většinový podíl koupí. Maximální cenový strop, který hodlají zaplatit, je 233,4 milionu korun. Jednání směřující ke kupní smlouvě mají skončit v listopadu.

Přestože se politici zúčastnili semináře o této problematice a předložený materiál probírali ve svých klubech, rozhodnutí nebylo hladké a hlasování předcházela několikahodinová diskuse.

Současná situace s teplárnou byla patová. Zástupci města drželi zmrazenou cenu a představitelé majoritního vlastníka chtěli nové stanovy se snížením vlivu města a investovat 300 milionů. Rozkol mezi oběma se táhne od loňského roku.

Rozpad Centrálního zásobování teplem (CZT) se zdá nevyhnutelný. Řada domů na sídlištích v Jablonci se od JTR odpojila a na podobný tah se chystají v dalších objektech.

Jediná možná cesta, jak tuto problematiku řešit, je podle senátorky Soni Paukrtové odkoupení dvoutřetinového podílu: „Pokud totiž bude město vlastníkem všech akcií JTR, přestane se do ceny tepla promítat zisk." Teplo bude cenově zajímavější než dosud a lidé budou zvažovat, zda je pro ně ekonomické pořídit si kotelny vlastní nebo zůstat napojeni na CZT.

Ne bezvýznamný je také stav sítí, které příliš velkou modernizací neprošly. I to budou muset v Jablonci následně řešit. Zastupitel Petr Louda v diskusi uvedl, že to způsobila nenažranost a hamižnost majoritního vlastníka. František Pešek všechny upozornil, že hrabivcem bylo z jedné třetiny i město.

Opoziční zastupitelé vedení radnice vyčítali, že teplo je jen pro šest tisíc domácností, které jsou napojeny na JTR, a zbývající lidé na odkup akcií zpět mají doplácet. „Budou zataženi do úvěrů a dluhů," argumentoval Lukáš Pleticha. Podle primátora Petra Beitla, ale při prodeji podílu v JTR před 13 lety bylo 200 milionů také použito pro všechny.

Jednání sledoval také současný ředitel JTR Tomáš Balcar, vyjádřit k usnesení se ale zdráhal: „Není vhodné, aby zaměstnanec komentoval téma, které je věcí mezi akcionáři."